oorlogseconomie

15 jul / 2022
Oorlog in Oekraïne: tijd voor een ander veiligheidsbeleid

De Russische invasie van Oekraïne op 24 februari confronteert de Europese publieke opinie opnieuw met de gruwelijke realiteit van een oorlog. In plaats van te blijven teruggrijpen naar de oude recepten, doet Europa er beter aan te investeren in een fossielvrije economie en een vernieuwde veiligheidsarchitectuur, die niet op militair overwicht is gebaseerd. 

[Lees verder]
protest
Activisten overhandigen bijna 200 brieven aan Fluxys tegen doorvoer Russisch LNG

Vandaag overhandigen vredesactivisten bijna 200 brieven van strandgangers aan het hoofdkantoor van Fluxys met de eis de doorvoer van Russisch LNG te stoppen. De activisten verzamelden die brieven eind juni aan de dijk van Knokke-Heist, naast de LNG terminal van Zeebrugge. Tien procent van het Russisch LNG-gas wordt opgeslagen in de haven van Zeebrugge.

[Lees verder]
Vredesactie overhandigt brieven aan Fluxys tegen doorvoer Russisch LNG
24 jun / 2022
Fossiele economie = oorlogseconomie

De oorlog in Oekraïne toont nog maar eens hoe afhankelijk we zijn van fossiele brandstoffen van autocratische regimes. Die afhankelijkheid leidt niet alleen tot de opwarming van het klimaat, maar is vaak ook de brandstof van conflicten en mensenrechtenschendingen. Een boycot op Russische olie is contraproductief als dat ons enkel afhankelijker maakt van fossiele brandstoffen van dictatoriale regimes zoals Saudi-Arabië of Qatar. Het is tijd voor een echte energietransitie. Een klimaatbeleid is ook een vredesbeleid.

[Lees verder]
activist naast Russische tanker met spandoek waar Stop Fuelling War op staat