Oekraïne

Stad Antwerpen spreekt zich uit over financiering van Russische oorlogskas

België is dé draaischijf van Russisch vloeibaar gas. Dat leverde gasnetbeheerder Fluxys een plaatsje op op de Oekraïnse “Sponsors of War”-lijst. Geconfronteerd met het uitblijven van daadkrachtige actie van de federale overheid en het management van Fluxys nemen lokale besturen nu het voortouw. Zij zijn namelijk de hoofdaandeelhouders van Fluxys. Hun kapitaal wordt ingezet om oorlogsmisdaden te financieren. Met de motie die 25 maart voorlag op de Antwerpse gemeenteraad roepen verschillende lokale fracties de overslag van Russisch gas via België een halt toe. Ook een veertigtal actievoerders van Vredesactie, Extinction Rebellion, Intal en andere bezorgde burgers riepen de gemeenteraad op om de handel met oorlogsmisdadigers te stoppen.

[Lees verder]
Op 25/3 kwamen we met enkele andere organisaties samen op de Grote Markt van Antwerpen naar aanleiding van de gemeenteraad.
Oekraïne plaatst Fluxys op lijst van "Sponsors of War"

Het Oekraïens Nationaal Agentschap voor Corruptie Preventie heeft de Belgische gasnetbeheerder Fluxys vandaag toegevoegd aan de lijst van internationale sponsors van oorlog. Via de haven van Zeebrugge faciliteert Fluxys immers de Russische lng-handel. Zo ondergraaft Fluxys niet enkel de internationale klimaatdoelstellingen, maar spijst het ook de oorlogskas van het Kremlin. Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace België en Vredesactie eisen een Belgisch verbod op deze overslagdiensten. Ook de gemeentelijke aandeelhouders van Fluxys moeten het bedrijf dringend tot de orde roepen.

[Lees verder]
Sponsor of war
Oekraïens en Belgisch middenveld voeren actie tegen Russisch LNG

Op maandag 30 oktober verzamelden ongeveer 50 mensen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze overhandigden een open brief waarin 23 Oekraïense ngo’s Minister Hadja Lahbib, Minister Tinne Van der Straeten en premier Alexander De Croo vragen om een verbod op de overslag van Russische LNG. Enkele vertegenwoordigers werden ontvangen door medewerkers van het kabinet Lahbib.

[Lees verder]
Ban Russian LNG Now