wapenhandel

20 dec / 2022
ONDERZOEK ONTHULT: Van onze fabrieken naar het Syrische slagveld.

Sinds 2016 kreeg de Turkse betrokkenheid bij het conflict in Syrië een uiterst gewelddadig karakter. Het Turkse leger viseerde zowel militaire als burgerdoelwitten met verschillende militaire operaties en trad daarbij vaak het internationaal humanitair recht met de voeten. Europese overheden en bedrijven zijn betrokken partij: onderzoek van Vredesactie onthult de schaal waarop wapenleveringen dit geweld mogelijk  maken.

[Lees verder]
Een kaart van Europa met wapens die naar Turkije verplaatsen
8 nov / 2022
Vredesactie zet vraagtekens bij het Vlaamse wapenexportbeleid

Vandaag start in het Vlaams Parlement de bespreking van het Jaarverslag Wapenhandel 2021. Heel wat in Vlaanderen geproduceerd materiaal belandt nog steeds in conflictgebieden wereldwijd. Het is aanwezig in Israelische drones, in Russisch afweergeschut en wordt door Turkije gebruikt bij het schenden van wapenembargo's. Vredesactie roept op om deze loopholes te sluiten en te werken aan effectief exportcontrolebeleid.

[Lees verder]
justitiepaleis
14 jul / 2022
De kroniek van een aangekondigde vlucht

Vlaamse wapens kosten mensenlevens. Met die slogan trokken we in december naar het Justitiepaleis in Brussel om te eisen dat Vlaanderen de export van militaire technologie naar Turkije stopt. Het Turkse leger speelt een controversiële rol in de conflicten in Syrië en Libië.

[Lees verder]
justitiepaleis