Persbericht: Er werd afgelopen weekend munitie geladen op de Saoedische boot in de haven van Antwerpen

Bahri Yanbu

Bahri Yanbu kwam afgelopen weekend munitie halen in Antwerpen

Afgelopen weekend meerde de Bahri Yanbu aan in de haven van Antwerpen. De boot maakt deel uit van de nationale scheepvaartmaatschappij van Saoedi-Arabië, die betrokken is bij de bewapening van het conflict in Jemen. Vredesactie ontving info waaruit blijkt dat er minstens zes containers met munitie werden ingeladen, bestemd voor Saudi-Arabië. Ook de douane bevestigde eerder vandaag dat er wapens aan boord waren.

Dit bericht is een update. Hier vind je het eerste persbericht over de Bahri Yanbu in Antwerpen. Lees ook het persdossier over Belgische wapenxport naar Saoedi-Arabie vanuit de haven van Antwerpen.

 

Hiermee worden onze vermoedens bevestigd. Er vertrekken nog steeds wapens vanuit België naar Saudi-Arabië, zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Deze onthullingen komen er nadat journalisten eerder deze week aantoonden dat Belgisch militair materiaal effectief gebruikt wordt in de oorlog in Jemen.

Ook de douane bevestigt per brief dat er militair materiaal aan boord van het schip waren. "L'envoi présent à bord du navire Bahri Yanbu a été effectué sous le couvent d'une licence valable qui n'a pas été suspendue." Dat bericht kwam er als reactie op een brief van de Waalse organisaties La Ligue des Droits Humains en CNAPD eerder deze week.

Wapenexport naar Saudi-Arabië is in strijd met Belgische en Europese wetgeving, en met artikel 6 van het internationale wapenhandelverdrag. "Vredesactie roept alle Belgische overheden op om alle bestaande vergunningen voor Saudi-Arabië op te schorten en de douane om toekomstige leveringen actief op te sporen en tegen te houden", aldus Vranken.

De Bahri Yanbu vertrok enkele uren geleden voor de kust van Le Havre. Het schip lag 48u voor anker voor de Franse kust. In de Franse haven werden afgelopen dagen manifestaties georganiseerd naar aanleiding van de Franse wapentransporten richting Saudi-Arabie. Twee Franse verenigingen starten ondertussen ook een juridische procedure tegen de transporten.

Perscontact

Bram Vranken | bram@vredesactie.be