Russisch Gas spijst Oorlogskas - Gent zegt Nee

De oorlog in Oekraïne woedt al meer dan twee jaar. De kas van het Russische leger lijkt maar niet uitgeput te geraken, en dat mede dankzij… België!

Het Belgische gastransportbedrijf Fluxys zorgt namelijk voor de doorvoer van Russisch gas via de haven van Zeebrugge naar andere landen buiten Europa. Daarmee spijst het de oorlogskas van Poetin. Vorig jaar verdiende het Kremlin daar maar liefst 1 miljard aan belastinginkomsten aan. Ook faciliteert België op deze manier de plannen van het Kremlin om gasexploitatie in Arctisch gebied te verdriedubbelen tegen 2030, wat een ware klimaatbom zou zijn.

Als we de Russische aanval een halt willen toeroepen, moet dit stoppen!

Onze gemeentebesturen zijn de hoofdaandeelhouders van Fluxys. Zij moeten dringend op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. Stad Gent heeft met haar 283 miljoen euro aan aandelen in Fluxys wel wat te zeggen. Hoog tijd om actie te ondernemen!

Op 22 april zullen de gemeenteraadsleden een motie stemmen waarin ze zich kunnen uitspreken tegen de doorvoer van Russisch gas en van Fluxys kunnen eisen om het miljardencontract met de Russische gasleverancier stop te zetten.

Kiezen onze gemeenteraadsleden op 22 april voor Russisch gas en het spijzen van de oorlogskas van Poetin, of kiezen zij voor vrede en klimaat?

We komen samen om 17u30 voor een briefing onder de stadshal. Om 18u starten we met de actie aan het Stadhuis (Botermarkt) om onze gemeenteraadsleden te helpen de juiste keuze te maken.

Meer informatie over de doorvoer van Russisch gas en de Stop Fuelling War campagne van Vredesactie vind je hier: https://www.vredesactie.be/stop-fuelling-war.

Dit is een actie van Vredesactie Gent, Greenpeace Gent, het Europees Netwerk voor Solidariteit met Oekraïne, Razom We Stand, Steunfonds voor Oekraïne, AdMosfeer en Bond Beter Leefmilieu.

Datum