Stuur een brief naar jouw burgemeester!

Twee mensen praten over een brief op een zonovergoten plein

Fluxys sponsort de Russische oorlogskas door gewillige gasverhandelaar te spelen. Maar Fluxys is voor 77% eigendom van Belgische steden en gemeenten. Als eigenaars kunnen ze het beleid van het gasbedrijf sturen. Aan bijna elk gemeentehuis wapperde wel een Oekraïense vlag. Wat houdt de Belgische burgemeesters tegen?

De Europese afhankelijkheid van fossiele brandstoffen spijst de Russische oorlogskas, met de hulp van het Belgische Fluxys. Het gasbedrijf sloot een twintigjarig contract ter waarde van 1 miljard euro met het Russische Yamal LNG voor de opslag en overslag van gas. Ondanks de inval in Oekraïne loopt dit contract ongestoord verder: sinds 24 februari 2022 kwamen 126 tankers toe in Zeebrugge.

Terwijl Fluxys er zo voor zorgt dat de export van Russisch gas onverstoord verder kan gaan, blijft de Russische oorlogskas gevuld – en Fluxys pikt nog een graantje mee.

Een luchtfoto van de LNG-terminal in Zeebrugge

Fluxys is voor 77% in handen van Belgische steden en gemeenten via Publigas. Als aandeelhouders kunnen ze wegen op het beleid van het gasbedrijf. Aan bijna elk gemeentehuis wapperde wel een Oekraïense vlag en heel wat gemeenten schaarden zich achter het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. Deze twee engagementen zijn onverenigbaar met het contract tussen Fluxys en Yamal LNG.

Dat contract moet dus op de schop; daar gaan wij voor zorgen. Wij, dat ben jij ook. Oorlog en klimaatcrisis beginnen hier, in jouw gemeente. We kunnen het ook hier stoppen.

twee mensen bekijken een brief, iemand houdt een banner 'stop fuelling war' vast.

Schrijf je burgemeester aan!

Hier vind je een brief [PDF] die je kan richten aan je gemeentebestuur. We vragen hen om samen met ons bij Fluxys te pleiten om de Russische gasdoorvoer stil te leggen of alvast op te schorten. Stuur jij de brief op en laat het ons weten! Dat kan op twee manieren:

  • Stuur ons een eenvoudig mailtje (tom@vredesactie.be)
  • Zet een foto of bericht op sociale media met de hashtag #StopFuellingWar (en tag ons @Vredesactie!)

Voer mee actie op 9 mei!

We laten de algemene vergadering van Fluxys niet onopgemerkt voorbij gaan. Samen met Tegengas, Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace roept Vredesactie op voor een lunchmobilisatie voor de deuren van de hoofdzetel. Van 12u30 tot 13u30, op de Kunstlaan 31, 1040 Brussel. Laat je ons even weten als je erbij bent? Dat kan hier