Subsidies voor wapenhandelaars: voelt u zich al veilig?

22 juni 2017 opiniebijdrage van Vredesactie ism Greenpeace

Onze Europese leiders buigen vandaag en morgen onder andere over onze veiligheid. Een goede zaak want we worden geconfronteerd met grote bedreigingen: oorlogen, terroristische aanslagen, klimaatverandering,...

Vorig jaar legde onze Hoge Vertegenwoordiger voor Europees Buitenlands- en Veiligheidsbeleid Federica Mogherini haar beleid op tafel. En wat blijkt: de kern van de Europese strategie voor meer veiligheid bestaat uit het subsidiëren van de Europese wapenindustrie. De subsidies moeten de capaciteiten van onze wapenindustrie om meer hoogtechnologisch wapentuig wereldwijd te exporteren, verhogen. Voelt u zich al veiliger?

De maatregelen waaraan wordt gewerkt, zijn hallucinant. De miljoenen vliegen in het rond. De komende twee jaar pompt de EU 90 miljoen euro in de wapenindustrie en vanaf 2021 zit er een opvolgprogramma in de pijplijn van 38,5 miljard euro. Maar het gaat allemaal niet snel genoeg volgens de Europese commissie die vorige week prompt de oprichting voorstelde van een Defence Industrial Development Programme (DIDP). Een pot van nog maar eens 500 miljoen euro van uw en mijn belastinggeld bestemd voor de wapenindustrie.

En het wordt nog driester. De bedoeling is dat de lidstaten hier op projectbasis twee miljard euro aan toevoegen. Voor elke euro die de wapenindustrie uit de Europese pot haalt, leggen de lidstaten er zelf vier bij. De bijdragen van de lidstaten zouden niet onderworpen worden aan de EU begrotingsregels. Met andere woorden: overheden, bespaar op onderwijs, gezondheidszorg, klimaatzorg, justitie, pensioenen, cultuur,... want anders haal je de Europese begrotingsnormen niet maar investeer gerust in de wapenindustrie want dat tellen we niet mee. Wie wordt daar beter van?

De EU is de grootste wapenexporteur ter wereld. De drie grootste wapenbedrijven van de EU (BAE Systems, Finmeccanica en Airbus) staan in de top 10 van grootste wapenbedrijven ter wereld. De Europese wapenindustrie had in 2015 een jaarlijkse omzet van 102 miljard euro, waarvan 40 miljard euro bestemd voor export. Er wordt in Europa dus aardig wat geld verdiend aan het bewapenen van de wereld en aan gewapende conflicten.

Officieel vormt een analyse van de veiligheidsproblemen de basis van onze veiligheidspolitiek en wordt de economische politiek daarop afgestemd. In de praktijk is de economische politiek de motor achter de besluitvorming rond defensie. De wapenindustrie regeert. Men vergeet dat de enige doelstelling van die industrie is: meer wapens verkopen. Maar een wereld waarin meer wapens circuleren vormt hoegenaamd geen veiligere wereld.

Uit een rapport over “Climate change, migration and displacement”, dat in opdracht van Greenpeace door de Universiteit van Hamburg werd gemaakt, blijkt dat de grootste bedreigingen die op ons af komen niet door middel van modern wapentuig kunnen bestreden, laat staan voorkomen worden.

Vandaag en morgen bespreken de Europese leiders de plannen van de commissie. Zij nemen de finale beslissing. Wij hopen dat ze begrijpen dat Europa nood heeft aan een nieuw denken over het concept defensie: van “military defence” naar “human security” Op die manier wordt de EU echt het vredesproject dat Robert Schuman bij de oprichting in 1952 voor ogen had.