Wapenhandel

8 nov / 2022
Vredesactie zet vraagtekens bij het Vlaamse wapenexportbeleid

Vandaag start in het Vlaams Parlement de bespreking van het Jaarverslag Wapenhandel 2021. Heel wat in Vlaanderen geproduceerd materiaal belandt nog steeds in conflictgebieden wereldwijd. Het is aanwezig in Israelische drones, in Russisch afweergeschut en wordt door Turkije gebruikt bij het schenden van wapenembargo's. Vredesactie roept op om deze loopholes te sluiten en te werken aan effectief exportcontrolebeleid.

[Lees verder]
justitiepaleis
14 jul / 2022
De kroniek van een aangekondigde vlucht

Vlaamse wapens kosten mensenlevens. Met die slogan trokken we in december naar het Justitiepaleis in Brussel om te eisen dat Vlaanderen de export van militaire technologie naar Turkije stopt. Het Turkse leger speelt een controversiële rol in de conflicten in Syrië en Libië.

[Lees verder]
justitiepaleis
11 feb / 2022
Rechter verklaart klacht over Vlaamse wapenexport naar Turkije onontvankelijk om procedurele redenen

De rechtbank van eerste aanleg stelt geen rechtsmacht te hebben over de vordering die vredes- en mensenrechtenorganisaties hadden aangespannen tegen de Vlaamse wapenexport naar Turkije. Drie Vlaamse wapenbedrijven produceren onderdelen voor de A400M, een militair transportvliegtuig dat door Turkije gebruikt wordt in Libië.

[Lees verder]
Vlaamse wapens kosten mensenlevens