Europees wapenembargo tegen Saoedi Arabië?

Donderdag 25 februari stemt het Europees Parlement over een Europees wapenembargo tegen Saoedi Arabië. Het land ligt steeds meer onder vuur vanwege de bombardementen die het uitvoert in Jemen en de executie van de Sjiitische geestelijke leider Al-Nimr.

De oorlog in Jemen eist volgens een recent rapport van de Verenigde Naties (VN) een zware tol van de burgerbevolking. Saoedische bombardementen hebben geleid tot een schaarste van drinkbaar water en toegang tot gezondheidszorg. Sinds het begin van de Saoedisch geleide interventie zijn er al meer dan 6000 onschuldige slachtoffers gevallen. Saoedi Arabië maakt zich volgens de VN dan ook naar alle waarschijnlijkheid schuldig aan schendingen van het internationaal recht.

Het Europees Parlement stemt donderdag een resolutie over het conflict in Jemen. Ook een resolutie voor een Europees wapenembargo tegen Saoedi Arabië staat op de agenda. De Europese lidstaten zijn medeplichtig aan het plegen van oorlogsmisdaden en het schenden van de mensenrechten. Het is enkel door de miljardenexport van Europese wapens dat Saoedi Arabië bloedbaden kan blijven aanrichten.

Volgens het Zweeds onderzoeksinstituut SIPRI komt 59 procent van de Saoedische wapenimport tussen 2009 en 2014 van Europa. Zo verleenden de Europese lidstaten tussen 2009 en 2013 maar liefst 19 miljard aan wapenvergunningen aan het land. België exporteerde in 2014 nog wapens ter waarde van 400 miljoen euro naar Saoedi Arabië.

Politici hebben er de mond van vol de grondoorzaken van conflict te willen aanpakken. Nu heeft het Europees Parlement de kans om de daad bij het woord te voegen. Vredesactie roept onze Europese parlementsleden in een open brief op om paal en perk te stellen aan deze bloedige oorlog. Jij kan dat ook doen: stuur onze Europarlementsleden een mail, en vraag hen om donderdag vóór het wapenembargo op Saoedi-Arabië te stemmen.

Op de koffie bij Saoedisch koningshuis

De stemming over de resolutie werd eerder al uitgesteld onder druk van de Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het parlement. Die is hevig gekant tegen een wapenembargo omdat dit ten koste kan gaan van economische belangen. Een delegatie van het Europees Parlement ging op 9 februari nog op de koffie bij het Saoedisch koningshuis. Daar werden onder andere de handelsbetrekkingen tussen de EU en Saoedi Arabië besproken.

Vrede is belangrijker dan economische belangen. Het is tijd dat het Europees Parlement consequent kiest voor een duurzame oplossing van de conflicten in het Midden-Oosten.
---
Vraag onze Europarlementsleden via mail om donderdag vóór het wapenembargo op Saoedi-Arabië te stemmen.

Lees de open brief van Vredesactie aan de Europarlementsleden.