30 jaar actiekeuken Kokkerellen

logo kokkerellen

In het weekend van 10 en 11 juni vierde mobiele actiekeuken Kokkerellen haar 30ste verjaardag. Als je ooit deelnam aan acties of publieksactiviteiten van Vredesactie is de kans groot dat je daar door het team van Kokkerellen onthaald werd met deugddoende koffie, verwend met een kom hartverwarmende soep of een bord vol lekkers kreeg toegestopt. Op actiekampen, aan de militaire basis van Kleine Brogel, bij de rechtbank: Vredesactie kon al die jaren vaak op Kokkerellen rekenen.

Kokkerellen werd geïnspireerd door de Nederlandse actiekeuken Rampenplan. Die zorgde voor maaltijden tijdens het eerste actiekamp van VLAKAF, een campagne tegen afvalverbrandingsovens. Gentse activisten besloten voor het tweede actiekamp, in 1992, om zelf in de potten te roeren. Dat smaakte naar meer: een jaar later werd Kokkerellen opgericht, als deel van de Anarchistische Economische Gemeenschap, waar ook het Gentse Assez toe behoorde.

Sindsdien ondersteunt Kokkerellen groepen en organisaties die zich verzetten tegen onrecht en onderdrukking en zich organiseren voor een betere wereld. Kokkerellen kookt veganistisch (met alleen plantaardige ingrediënten) en maakt zo veel mogelijk gebruik van biologisch voedsel en eten dat van de afvalcontainer wordt gered. De keuken biedt maaltijden doorgaans aan aan vrije bijdrage, zodat iedereen kan eten, ook wie weinig geld kan missen.

Vredesactie kon vaak op Kokkerellen rekenen. Op Bomspotting-acties gingen vele honderden mensen de luchtmachtbasis van Kleine Brogel op om de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens aan te kaarten. Ze werden door militairen aangehouden en moesten vele uren doorbrengen tussen prikkeldraad of in kille hangars voor ze werden vrijgelaten. De thuiswacht onderhandelde met de commandant van de basis en zorgde ervoor dat Kokkerellen aan de gearresteerden soep mocht brengen. Toen actievoerders voor de rechtbank van Dendermonde moesten verschijnen nadat ze een trein, geladen met Amerikaans oorlogsmateriaal, hadden geblokkeerd, stond Kokkerellen klaar om de vele sympathisanten met koffie, thee en soep te onthalen. Ook op de vele internationale actiekampen en tegentops tijdens het hoogtepunt van de antiglobaliseringsbeweging was Kokkerellen er vaak bij. Op sommige van zo’n kampen moesten vele duizenden hongerige magen worden gevuld, een enorme logistieke operatie waarvoor meerdere actiekeukens met elkaar samenwerkten.

De tientallen vrijwilligers die bij Kokkerellen in de keuken of aan de afwas staan doen dat meestal ver van de schijnwerpers. Maar hun bijdrage aan de vele acties en publieksactiviteiten is van onschatbare waarde en wordt door iedereen bijzonder geapprecieerd.

Dankjewel en proficiat, Kokkerellen! En nog vele jaren om duimen en vingers bij af te likken!