Wat is DSEI?

Het logo van de 'Stop the arms fair' campagne.

Volgende week, van 9 tot 12 september, verzamelt de wereldwijde wapenindustrie in Londen voor de grootste wapenbeurs ter wereld: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Welke landen bezoeken DSEI? De Britse overheid heeft dit jaar 68 buitenlandse delegaties uitgenodigd. Verschillende van de delegaties zijn afkomstig van landen in oorlog, dictatoriale regimes of ontwikkelingslanden. Volgens het Europees Gemeenschappelijk Standpunt rond wapenexport zijn dit criteria waarmee rekening gehouden moet worden bij de export van militair materiaal. De volledige lijst vind je hier: https://www.gov.uk/government/news/dsei-2019-countries-territories-and-organisations-invited-by-dit-dso-to-attend.

Dertien autoritaire regimes volgens de Economist Democracy Index

Algerije

Jordanië

Oman

Verenigde Arabische Emiraten

Angola

Kazachstan

Qatar

Oezbekistan

Bahrein

Koeweit

Saoedi Arabië

Vietnam

Egypte

     

Vier landen in oorlog volgens de Conflict Barometer van het Heidelberg Institute for International Conflict Research

Egypte
Mexico
Nigeria
Pakistan

Acht landen die op de Human Rights Priority List van de Britse overheid prijken

Bahrein

Colombië

Pakistan

Oezbekistan

Bangladesh

Egypte

Saoedi Arabië

Israël

Vijf landen waarvan volgens de Britse overheid de ontwikkeling in het gedrang zou kunnen komen door wapenexport

Bangladesh

Nigeria

Oezbekistan

Kenia

Pakistan

 

 

Welke bedrijven staan er op DSEI? Er zullen meer dan 1600 bedrijven hun wapens tentoonstellen op DSEI, waaronder ook Belgische bedrijven. De tien grootste wapenproducenten ter wereld zullen aanwezig zijn. De volledige lijst van bedrijven vind je hier: https://www.dsei.co.uk/exhibitors?&azletterfield=title&searchTerm=forges&searchgroup=00000001-exhibitors.

Er zijn negen Belgische wapenbedrijven aanwezig en de lobbyorganisatie van de Belgische wapenindustrie:, John Cockerill (het voormalige CMI Defence), FN Herstal, ScioTeq (de voormalige defensiepoot van Barco), Newtec, NLMK Europe, Seyntex, Simtech, Sioen Ballistics, Summit Engineering en de Belgische wapenlobbykoepel BSDI.

Wie organiseert DSEI? DSEI wordt georganiseerd door Clarion Events, maar ontvangt ruimschoots steun van de Britse overheid via het Brits ministerie van defensie en het agentschap Defence & Security Organisation (DSO). DSO is onderdeel van het ministerie van Internationale Handel en heeft 105 mensen in dienst voor het promoten van de Britse wapenhandel.

Het Excel Centre, waar DSEI zal plaatsvinden, is eigendom van de Verenigde Arabische Emiraten via het Abu Dhabi National Exhibitions Company. De VAE zijn één van de belangrijkste leden van de Saoedisch geleide coalitie in de oorlog in Jemen.

Protest tegen DSEI

De week voorafgaand aan DSEI vinden er elke dag acties en protesten aan het Excel Centre, met het doel om de opbouw van de beurs te verhinderen. Duizenden mensen nemen deel aan de protesten, die georganiseerd worden door Stop the Arms Fair.

Gelijklopend met de protesten vindt er ook een kunsttentoonstelling plaats Art the Arms Fair, als protest tegen de wapenindustrie. Er nemen 70 artiesten deel met artiesten zoals Shephard Fairey, bekend van de ‘HOPE’ poster van Obama, Peter Kennard en de Guerrilla Girls.