Wapenhandel Wereldwijd

manifestanten met Stop War

CEO van Frontex neemt ontslag na reeks onthullingen over mensenrechtenschendingen

Frontex, het grensagentschap van de Europese Unie, ligt al langer onder vuur voor het meewerken aan illegale pushbacks van vluchtelingen naar Turkije. Vluchtelingen worden daarbij vaak in het midden van de zee achtergelaten in rubberen bootjes. Onderzoek van Der Spiegel toonde aan dat Frontex actief betrokken was bij pushbacks van bijna 1000 mensen. Een onderzoek van de Europese anti-fraude dienst OLAF toonde bovendien aan dat de CEO van Frontex, Fabrice Leggeri, persoonlijk tussenkwam om bewijzen over deze pushbacks te vernietigen. Die onthullingen werden Leggeri uiteindelijk fataal. Eind april diende hij eindelijk zijn ontslag in.

Leggeri stuurde jarenlang aan op de verdere militarisering van het Europees grensbeleid. Daarbij worden bijvoorbeeld drones van het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems ingezet voor het opsporen van migranten. Voor de wapenindustrie is grensbeveiliging een ‘groeimarkt’. Uit onderzoek van de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory blijkt dat wapenbedrijven bijzonder actief lobbyen bij Frontex voor de aankoop van militair materiaal voor het tegenhouden van migratie. Vorig jaar verenigden tientallen organisaties zich onder de noemer #AbolishFrontex. Ook met het ontslag van Leggeri blijft het opheffen van Frontex meer dan ooit nodig.

Belgisch wapenbedrijf John Cockerill produceert wapens in Saudi-Arabië

Het Belgisch wapenbedrijf John Cockerill leverde de afgelopen jaren voor miljarden euro’s aan geschutskoepels voor gepantserde voertuigen aan Saudi-Arabië. Dat contract werd door Waalse media  het “wapencontract van de eeuw” genoemd. 

Het wapenbedrijf gaat nu een stap verder in die samenwerking met het Saudisch regime. In een persbericht van het bedrijf werd aangekondigd dat dankzij technologie van John Cockerill, Saudi-Arabië nu voor de eerste keer in haar geschiedenis zelf geschutskoepels kan produceren. Dat gebeurt via een joint venture tussen Cockerill en het Saudisch wapenbedrijf SAMI (Saudi Arabia Military Industries). Volgens Saudische media gaat het om een historische gebeurtenis. 

De contracten tussen John Cockerill en Saudi-Arabië zijn omstreden vanwege de gruwelijke oorlog die het land voert in Jemen. De bevolking in Jemen dreigt de prijs te betalen.

Militaire uitgaven bereiken recordhoogte

Nooit eerder waren de wereldwijde militaire uitgaven zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut SIPRI. In 2021 werd er 2113 miljard dollar uitgegeven aan defensie. De Verenigde Staten geven verreweg het meeste uit aan defensie, zo een 800 miljard dollar of 38 procent van de totale wereldwijde uitgaven. 

Rusland verhoogde haar militaire budget tot bijna 66 miljard dollar in aanloop naar de oorlog in Oekraïne. Dat blijft echter een fractie in vergelijking met de NAVO-landen.

De komende jaren dreigen de militaire budgetten alleen maar verder te stijgen. Volgens SIPRI hebben al acht Europese landen, waaronder België, aangekondigd hun budgetten te verhogen tot 2 procent van hun Bruto Binnenlands Product.