Waalse wapenexport voor derde keer op een jaar tijd geschorst door de Raad van State

Sticker - Stop Arming Saudi

Vandaag schorste de Raad van State voor de derde keer op een jaar tijd vier wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië. De vergunningen waren bestemd voor de export van vuurwapens van FN Herstal aan de Saudische Nationale Garde. In februari publiceerde Vredesactie nog een rapport dat de inzet van Belgische wapens door Saudi-Arabië in Jemen documenteerde.

Goed nieuws. Naar aanleiding van de onthullingen door Knack en Le Soir dat de Waalse overheid nieuwe vergunningen had verleend voor de Saudische Nationale Garde, trok Vredesactie samen met CNAPD, Ligue des Droits Humains en met ondersteuning van Amnesty Belgique opnieuw naar de Raad van State. Met succes! De Raad van State schorste vandaag voor de derde keer in minder dan een jaar vier exportvergunningen voor Saudi-Arabië.

Door de vergunningen in te trekken en nadien te vernieuwen, speelde de Waalse overheid een juridisch kat-en-muisspelletje. In maart vorig jaar schorste de Raad van State een groot deel van de Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië. In augustus opnieuw. Die export is namelijk illegaal, want in tegenspraak met internationale en Europese afspraken én met het Waalse exportdecreet. Met dit arrest staat een significant deel van de export opnieuw on hold. Dat is een overwinning!

Onze rechtszaken hebben een grote impact. Volgens cijfers van de Nationale Bank viel in 2020 de export naar Saudi-Arabië terug tot 40 miljoen euro terwijl dat in 2019 met 200 miljoen euro nog het vijfvoudige was.

Raad van State baseert zich op onderzoek van Vredesactie

In februari publiceerde Vredesactie nog een rapport dat aantoont dat Belgische wapens worden ingezet in Jemen. In oktober kwamen een dertigtal mensen samen in de eerste onderzoeksworkshop van de campagne IkStopWapenhandel. Op basis van satellietbeelden, foto’s en filmpjes kon aangetoond worden dat eind augustus 2019 grootschalige gevechten plaatsvonden in de Jabara vallei in het noorden van Jemen waarbij ook Belgische wapens werden ingezet.

Het rapport van Vredesactie speelde een belangrijke rol in de schorsing door de Raad van State. Die heeft het in haar uitspraak over een “gedetailleerde en onderbouwde beschrijving van een militaire operatie door de Saudische Nationale Garde in Jemen”.

Vuurwapens, munitie en handgranaten van Belgische makelij duiken op in één van meest dodelijke conflicten van het moment, met de grootste humanitaire crisis van de wereld tot gevolg. De Raad van State heeft nu al drie keer de exportvergunningen van FN Herstal en Mecar geschorst vanwege het risico dat deze wapens in Jemen gebruikt zouden worden. Het is tijd dat de Waalse overheid hier lessen uit trekt en haar eigen exportregelgeving respecteert.

De uitspraak van de Raad van State toont eens te meer aan dat de verkoop van wapens aan landen in oorlog en mensenrechtenschenders niet alleen immoreel is, maar ook illegaal. Hoog tijd dat we een mensenleven boven economische winst stellen.

Doe mee met onze onderzoeksworkshops. Van zodra de corona-maatregelen het opnieuw toelaten, kijken we ernaar uit om opnieuw op zoek te gaan naar de smoking gun. Kan je niet wachten? Stuur alvast een mailtje naar ikstopwapenhandel@vredesactie.be en we houden je op de hoogte!