uitnodiging opleiding 'leren organiseren voor sociale verandering'

groepsfoto van de deelnemers aan een training
Wil je effectiever en gerichter aan sociale verandering werken? Volg dan dit traject

Maatschappelijke verandering komt nooit uit het niets. Ze wordt in gang gezet door groepen mensen die ervan overtuigd zijn dat het anders kan én zich organiseren om hun ideeën in de praktijk te brengen. Wil jij strijden voor een rechtvaardige en duurzame wereld? Je kan het leren met Tractie. In dit traject maak je kennis met het hoe en waarom van actie- en campagnevoeren. We wisselen ervaring uit en ontdekken samen hoe we jouw streven naar maatschappelijke verandering kracht kunnen bijzetten.

Wat?

Doorheen dit traject maak je kennis met het hoe en waarom van sociale verandering.

 • Hoe komt verandering tot stand en welke rol kan jouw groep daar in spelen?

 • Waar moet je aan denken als je acties plant?

 • Hoe kom je tot een strategisch opgebouwde campagne?

 • Hoe laat je vergaderingen efficiënt en vlot verlopen?

 • Basisdemocratisch beslissingen nemen, hoe doe je dat?

 • Hoe zorg je dat verschillende achtergronden aan bod komen en niet enkel de meest gangbare de toon bepaalt?

 • Hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal in de media komt?

 • Hoe breng je overtuigend je boodschap over?

We nodigen je uit om actief aan de slag te gaan met eigen campagne-ideeën. We zetten je op weg naar een geslaagde campagne en een sterkere en meer duurzame groep.

Voor wie?

Voor iedereen die verontwaardigd is en wil meewerken aan sociale verandering, als actievoerder, vrijwilliger of professionele kracht binnen een groep, een organisatie, een collectief, een beweging,…. We moedigen je aan om je samen met een collega of iemand anders van je groep of organisatie aan te melden, dat maakt het makkelijker om uit te wisselen en wat je geleerd hebt door te geven.

Wanneer?

We starten met een weekend van 8 tot 10 februari (Antwerpen). De volgende sessies zijn gespreid over drie dinsdagavonden: 26 februari (Leuven), 12 maart (Gent) en 26 maart (Gent). Van 19 tot 21 april gaan de op weekend (Waver). Vervolgens zijn er twee avondsessies op 7 mei (Brussel) en 21 mei (Brussel). We sluiten af op zondag 22 juni (Brussel). (De locaties zijn nog onder enig voorbehoud.)

De sessies vinden plaats op locaties die rolstoeltoegankelijk en met de trein vlot bereikbaar zijn.

Hoeveel kost het?

Jouw bijdrage is afhankelijk van de financiële middelen waarover jij / jouw groep beschikt. (Deze richtprijzen zijn gebaseerd op de reële kosten. Bij categorie 1 omvat dit enkel de effectieve kost van eerlijk eten en verblijf.)

 • Categorie 1 - niet gesubsidieerde groepen en individuen: vrije bijdrage (richtprijs 250€ euro)

 • Categorie 2 - kleine organisaties: richtprijs 450€

 • Categorie 3 - grote/gesubsidieerde organisaties: richtprijs 680€ euro

De kostprijs mag geen drempel tot deelname zijn. Mocht dit toch zo zijn, aarzel niet ons toch te contacteren! De bedragen zijn richtbedragen maar je draagt bij wat kan. Een grotere bijdrage van deelnemers met meer middelen maakt het ons ook mogelijk om dit kosttoegankelijk te houden.

Hoe aanmelden?

De plaatsen voor deze opleiding zijn beperkt. Meld je hier aan in vóór 31 december. We sturen je per mail nog enkele vragen. Op basis van deze informatie stellen we een groep samen van mensen die van elkaar kunnen leren, met een diversiteit aan ervaringen en achtergronden. Jouw aanmelding garandeert dus geen deelname - we laten je ten laatste op 10 januari weten of je kan deelnemen.

deelnemers aan een training tijdens een oefening in het gras

Deelnemers over het traject:

Heel toegankelijk en laagdrempelig, mét of zonder voorkennis.”

Een goede manier om eens stil te staan bij hele belangrijke zaken waar je anders geen tijd voor neemt.”

Dit traject gaat op zoek naar échte sociale verandering. Ik heb er nieuwe methodes, tools en technieken ontdekt met een boeiende groep.”

Wat dit traject inspirerend en anders maakt is dat er een andere manier van leren dan de tradionele kennisoverdracht is – er is aandacht voor het proces, er wordt versterkend gewerkt in groep, met heel straffe en soms uitdagende facilitatie die als voorbeeld heel leerrijk is.”

"Zowel de inhoud, opbouw als begeleidersstijl van dit traject trekt open, stelt in vraag en confronteert. Blinde vlekken bij jezelf en de groep werden blootgelegd en in de veiligheid van de groep doorgewerkt. Krachtig!"

Tractie? Verzet in Beweging!

Tractie is het trainerscollectief van Vredesactie. Wij ondersteunen groepen en organisaties die werken aan sociale en politieke verandering, door trainingen, workshops en begeleiding op maat. Wij zijn zelf actief in uiteenlopende sociale bewegingen en netwerken, als jeugdwerker, klimaatactivist, in verenigingen waar armen het woord nemen,… Vanuit die ervaring en expertise willen we mensen en groepen ondersteunen, mee beweging maken en werken aan meer sociale, politieke en ecologische rechtvaardigheid.

Dit artikel werd eerst gepubliceerd op www.tractie.be, de website van de trainers van vredesactie