NAVO

NAVO oefent in Kleine Brogel op inzetten van kernwapens

Nauwelijks twee weken geleden ontving ICAN, dat ijvert voor een verbod op kernwapens, de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag blijkt dat op de luchtmachtbases van Kleine Brogel en Büchel piloten van NAVO-landen oefenen op de inzet van die massavernietigingswapens.

In vijf Europese landen – België, Italië, Nederland, Duitsland en Turkije – liggen nog steeds zo’n 150 Amerikaanse tactische kernwapens opgeslagen. Onder de naam ‘Steadfast Noon’ oefenen piloten van die landen jaarlijks op het transport en inzetten van die wapens. Ook Amerikaanse militairen nemen steevast deel.

[Lees verder]
Stop de subsidiëring van de wapenindustrie

Trump, de NAVO, de EU - allemaal willen ze meer geld pompen in de wapenindustrie. In aanloop naar de NAVO-top later deze week, voeren vredesactivisten vandaag actie aan de kantoren van de Europese Commissie. Ze klagen aan dat de Europese Unie stappen onderneemt om de wapenindustrie te subsidiëren. “Terwijl het Midden-Oosten in vuur en brand staat, subsidieert de Europese Unie de wapenindustrie. De Europese Commissie zet zo onze veiligheid en die van miljoenen anderen op het spel enkel voor het profijt van een industrie met bloed aan haar handen”, klinkt het bij de activisten.

[Lees verder]
Leiden meer militaire uitgaven wel tot meer veiligheid?

Onderstaande tekst verscheen op 23 mei 2017 als opiniestuk in De Morgen - Deze week zakt Amerikaans president Trump af naar Brussel voor een bijeenkomst van de NAVO. Een wederkerend mantra is dat Europese landen hun militaire uitgaven drastisch moeten verhogen. Cruciale vragen blijven echter onbeantwoord. Waar moeten die uitgaven toe dienen? Leiden meer militaire uitgaven wel tot meer veiligheid?

[Lees verder]