SOS Jemen - wake in Brugge

SOS JEMEN, een samenwerking tussen verschillende lokale Brugse groepen (met oa de Brugse Vredesactie groep), organiseert op 15 januari 2019 voor de aanvang van de Brugse gemeenteraad een wake op de Burg. Ze willen daarmee de burgeroorlog in Jemen voor het voetlicht brengen bij het bredere publiek.

Niet enkel de precaire humanitaire situatie vraagt om aandacht, ook de Belgische rol in de wapenleveringen aan Saoedi-Arabië, een belangrijke speler in dit conflict, roepen vragen op.

Meer dan 3 jaar oorlog!
85.000 kinderen jonger dan 5 jaar overleden door acute ondervoeding!
Saoedi-Arabië bombardeert genadeloos scholen, ziekenhuizen en andere burgerdoelwitten met Europese wapens zoals de Eurofighter Tyfoon. Ook België levert wapens en munitie.
De bevolking wordt letterlijk uitgehongerd door een maritieme blokkade van Saoedi-Arabië. De Verenigde Naties spreken van de ergste humanitaire crisis in de wereld

“Als de kranten niet schrijven over de oorlog in Jemen, is die oorlog dan voorbij?"
(Zaza DM 22/12/2018)

Maar toch speelt Jemen slechts een tweederangs rol in de media aandacht. Is het omdat we geen Jemenitische oorlogsvluchtelingen hebben? Of moet Saoedi-Arabië als belangrijkste olieproducent te vriend worden gehouden? En is de wapenexport die afgelopen jaar met 225 procent is gestegen te winstgevend voor Westerse wapenbedrijven?

Afspraak op 15 januari om 18.00 u op de Burg. Meer info op het facebook-event.

Datum