Vredesactie ontvangt Amerikaanse trainers van Training for Change

Er bestaat geen universitaire opleiding voor trainers geweldloze actie en verandering. Trainer word je door ervaring en kennisuitwisseling, door oefening en gedrevenheid. De vrijwilligers van de trainersgroep van Vredesactie werken voortdurend aan hun expertise en kennisopbouw. Daarvoor doen we ook beroep op gerenommeerde trainers uit het buitenland. Einde april geven twee trainers van Training for Change een intensieve vorming aan onze trainers.

De trainersgroep van Vredesactie geeft training en ondersteuning aan diverse groepen en organisaties. Onze vormingen zijn geen vrijblijvende cursussen. We trachten groepen sterker te maken en de capaciteiten voor strategisch campagnevoeren te verdiepen, om de slagkracht van sociale bewegingen te vergroten.

Onze begeleiding is altijd op maat: we vertrekken vanuit de behoeften van de groep, spelen in op de vragen die zich stellen en proberen de sterktes in de groep aan de oppervlakte te brengen. Dat vraagt van onze trainers een behoorlijke dosis vaardigheden en expertise, die we voortdurend verder ontwikkelen.

Om de kwaliteit van onze vormingen hoog te houden en de draagkracht van de trainersgroep te vergroten, investeren we in vorming en ondersteuning van de trainers. Dat doen we gedeeltelijk intern (peer review, coaching door stafleden, interne evaluatie en vormingsmomenten). Daarnaast versterken we onze inhoudelijke kennis door internationale uitwisseling.

Vredesactie is in Vlaanderen pionier wat betreft trainingen geweldloze actie en strategie. Voor verdere verdieping en intensieve vorming zijn we dus aangewezen op expertise bij mensen en groepen in het buitenland.

Eind april nodigen we twee trainers van Training for Change (VS) naar Vlaanderen uit voor een intensieve, vierdaagse vorming, Training for Social Action Trainers. Deze vorming is specifiek gericht op vormingswerkers en trainers die hun ervaring willen verdiepen en verrijken. De trainers vertrekken vanuit wat leeft in de groep en hebben daarnaast veel aandacht voor individuele coaching en begeleiding.

Training for Change staat internationaal bekend om haar expertise. Sinds 1992 verzorgden ze workshops in meer dan 20 landen aan meer dan 15.000 deelnemers. Ze zijn bron van innovatieve didactische praktijken en theorie op vlak van democratische participatie, sociale verandering, diversiteit en strategie. Veel praktijken en methodieken van trainerscollectieven in Europa worden door hun 'direct eductation' aanpak geïnspireerd.

De trainers die naar België komen zijn niet van de minste. Erika Thorne is al sinds 1974 actief in diverse sociale bewegingen. Ze heeft jarenlange ervaring in trainen en coachen van groepen rond strategisch campagnevoeren, democratische besluitvorming en omgaan met diversiteit.

Ook Nico Amador heeft een indrukwekkende staat van dienst. Zijn engagement gaat terug tot de studentenbeweging en later de holebi-beweging. Daarnaast was hij onder meer actief in campagnes tegen racisme. Voor Training for Change begeleidde hij workshops en trainingen in de VS, Canada, Europa en Latijns-Amerika.

Deze vorming is ingebed de Europese uitwisseling tussen trainers waar Vredesactie mee initiatief voor neemt. Behalve trainers van Vredesactie nodigen we ook trainers van Agir pour la Paix en Stroomversnellers uit, een trainerscollectief uit Amsterdam. Voor ze naar België komen, geven Erika en Nico ook training in het Verenigd Koninkrijk.

Die uitwisseling met andere trainers geeft aan de vorming een extra dimensie. Daar willen we ook de komende jaren aan blijven werken. In verschillende Europese landen zijn immers vergelijkbare trainersgroepen actief, met wie we op vlak van visie, doelstellingen en methodieken veel gemeenschappelijk hebben. Er is een brede waaier aan vernieuwende vormingspraktijken ontwikkeld, maar de verspreiding daarvan gaat traag en weinig structureel.

Samen met onze partners gaan we de komende jaren uitwisseling en kruisbestuiving tussen trainers op Europees niveau aanmoedigen en faciliteren.

Meer over Training for Change: http://www.trainingforchange.org

Heb je actieplannen? Wil je een ei kwijt rond een thema, maar weet je niet waar te beginnen? De trainers van Vredesactie helpen groepen met democratische besluitvorming, begeleiden hen in het opzetten van acties en campagnes en denken mee na over hoe we effectiever actie kunnen voeren. Interesse? Contacteer ons: training@vredesactie.be