Actiedag 19/12: Blokkade Europees Defensieagentschap

Bekijk hier de andere filmpjes van de actiedag van 19 december.

Dit filmpje werd gemaakt in het kader van de campagne Ctrl+Alt+EU van Vredesactie en Agir pour la Paix, op de actiedag van 19 december 2013 in de Europese wijk in Brussel.

De Europese Raad van 19 en 20 december stond in het teken van veiligheid en defensie. De voorlopige conclusies van de top lekten op voorhand al uit. Het meest in het oog sprongen de voorstellen om de wapenindustrie te versterken met subsidies. Daarnaast wil de EU de verkoop van Europese wapentechnolgie wereldwijd promoten.

Vredesactie en Agir pour la Paix voerden op 19 december 2013 actie aan diverse plekken waar het Europese beleid gemaakt wordt: de lobbykantoren van de wapenindustrie, de gebouwen van de Europese administraties, ... Met de acties verstoorden ze de dagelijkse werking in de Europese wijk en legden de verwevenheid tussen bedrijven en politiek bloot.

Ook vakbonden, andere organisaties en burgers voerden op 19 december actie. Onder de noemer Alliantie D19-20 protesteerden ze tegen het Europese soberheidsbeleid.

Actie Kino
Agir pour la Paix zette rond de actiedag een Actie Kino op poten. Gewapend met hun camera maakte een groep vrijwillige kinoïsten op 36 uur zes filmpjes over de acties. Een gemengde groep van onervaren en amateur-videasten maakten samen deze videos.

Bekijk alle videoverslagen van de actiedag 19.12 op Vredesactie's youtube-kanaal
Vespreid deze filmpjes gerust verder!

Campagne: