Training voor de overhandiging van de Greenwash Award (Climaxi)

Datum: 
woensdag, 30 november, 2016 - 20:45
Duur: 
2 uur
Aantal deelnemers: 
6

Greenwash Awarduitreiking

Climaxi vzw, een beweging voor sociaal ecologische rechtvaardigheid, rijkte op 30 november haar Greenwash Award 2016 uit. De Greenwash Award is een prijs die toegekend wordt aan de persoon of instantie die het hardst zijn best heeft gedaan zichzelf een groen imago aan te meten, maar dat eigenlijk helemaal niet heeft. De prijs ging dit jaar naar Joke Schauvliege, minister voor Omgeving en Natuur en Landbouw, onder andere voor haar uitspraak dat 'bomen altijd de functie hebben gehad gekapt te worden'.
Ook enkele Vredesactietrainers waren aanwezig: ze gaven een korte actietraining om de award morgen creatief te overhandigen aan de winnaar!

Training

Joke Schauvliege zou de volgende dag een speech geven op de Vlaamse Klimaattop. Climaxi besloot haar daar de Award te overhandigen en riep Vredesactie er bij om de deelnemers van de Awardshow een korte actietraining te geven ter voorbereiding van de creatieve uitreiking.

We startten  met een korte introductie actievormen. Via een spelletje een actiefotogalerij gingen we na wie welke actie-ervaring had om in de actiesfeer te komen. Ook stonden we even stil bij het 'waarom van actievoeren'. Waarom vinden wij belangrijk dat mensen overgaan tot sociale actie? En welke plaats heeft een actie in een campagnestrategie?

Daarna werd het concreter. We overloopten het scenario voor de volgende dag dat een medewerker en een vrijwilliger van Climaxi hadden uitgewerkt. We bespraken welke delen daarvan uitgevoerd zouden worden. Zou Joke versierd worden bij het overhandigen van de award? Zou er een banner opgehangen worden boven de ingang van de Klimaattop? Is de toon van de actie feestelijk of eerder boos?

We stonden nog even stil bij juridische risico's en tot slot verdeelden we de rollen voor tijdens de actie. Als afsluiter zeiden we allemaal in één woord wat we uit de training mee zouden nemen naar de volgend dag. 'Goesting', 'uitgeslapenheid!', ...

Uitkomst - actieverslag

Een tiental activisten van Climaxi ontvingen Joke Schauvliege bij haar aankomst op de Vlaamse Klimaat- en Energietop met de slogan "Niets doen lijkt het nieuwe groen'. Ze overhandigden haar de Greenwash Award - een groene douchekop - en bedankten haar (ironisch) voor haar beleid. Tijdens de speech van de minister feliciteerden vijf andere activisten haar nogmaals voor een volle zaal. Ze namen de microfoon over om hun eigen visie op het klimaatbeleid toe te lichten en versierden de minister met glitters.

Een journalist van De Morgen merkte de activisten op: "Zoveel cijfers, percentages en moeilijke woorden als ontbijt. In de loop van de dag wordt het er niet beter op. Alleen wanneer milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) een handvol groen glitterpoeder over haar hoofd heen krijgt van de klimaatactivsten van Climaxi, ontwaakt de zaal voor een paar seconden."

Meer info over de actie lees je hier, een filmpje van de actie hier.

Locatie: 
Gent
Volg vanaf september 2017 één van de twee nieuwe trajecten van zes maanden. Lees verder voor meer info!
Geweldloos actievoeren kan je leren. Een geweldloze houding is geen evidentie. Een training geweldloze actie creëert een veilige omgeving waarin je vaardigheden kan leren die van pas komen tijdens acties en in de voorbereiding ervan.
In Vlaanderen werden de eerste trainingen geweldloze actie georganiseerd in 1982 door Vredesactie
Het opzetten van een geweldloze actiestrategie is er op gericht om zo'n dialoog af te dwingen: je verovert voor jezelf een stem.
Vredesactie geeft al sinds de jaren tachtig workshops en trainingen rond geweldloze actie en strategie. Op deze pagina vind je een chronologisch of thematisch overzicht van de workshops en vormingen die we al organiseerden of op de agenda staan.
Heb je actieplannen? Wil je een ei kwijt rond een thema, maar weet je niet waar te beginnen?