Ende Gelände: tot hier en niet verder met de bruinkoolmijnen

Datum: 
maandag, 10 augustus, 2015 - 10:00 to zaterdag, 15 augustus, 2015 - 21:00
Duur: 
weekend
Aantal deelnemers: 
35

In het kader van actievoorbereiding spelen trainingen een rol in de effectiviteit van acties. In het Duitse Rijngebied klonk in augustus de kreet “Ende Gelände”. “Tot hier en niet verder”, scandeerden duizenden mensen. Ze kwamen samen om actie te ondernemen tegen de bruinkoolmijnen, die verantwoordelijk zijn voor de grootste koolstofuitstoot van Europa. Twee trainers van Vredesactie zakten enkele dagen eerder af om deelnemers voor te bereiden op de actie. Ze werden niet enkel gebrieft over de actie, maar leerden tactieken die hen in de mogelijkheid stelden om adequaat te reageren op de aanwezigheid en repressie van politie tijdens de actie, wat bijgedragen heeft aan een succesvolle bezetting van de bruinkoolmijn.

Locatie: 
Rijngebied, Duitsland
Volg vanaf september 2017 één van de twee nieuwe trajecten van zes maanden. Lees verder voor meer info!
Geweldloos actievoeren kan je leren. Een geweldloze houding is geen evidentie. Een training geweldloze actie creëert een veilige omgeving waarin je vaardigheden kan leren die van pas komen tijdens acties en in de voorbereiding ervan.
In Vlaanderen werden de eerste trainingen geweldloze actie georganiseerd in 1982 door Vredesactie
Het opzetten van een geweldloze actiestrategie is er op gericht om zo'n dialoog af te dwingen: je verovert voor jezelf een stem.
Vredesactie geeft al sinds de jaren tachtig workshops en trainingen rond geweldloze actie en strategie. Op deze pagina vind je een chronologisch of thematisch overzicht van de workshops en vormingen die we al organiseerden of op de agenda staan.
Heb je actieplannen? Wil je een ei kwijt rond een thema, maar weet je niet waar te beginnen?