Actietrainingen ter voorbereiding Ende Gelände

Datum: 
zaterdag, 23 april, 2016 - 10:00
Duur: 
dag
Aantal deelnemers: 
15

De trainersgroep van Vredesactie zette de afgelopen jaren mee haar schouders onder de uitbouw van een krachtige klimaatbeweging, zowel in België als daarbuiten. In augustus 2015 namen enkele trainers deel aan de actie Ende Gelände, een massa-actie van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen steenkoolontginning in het Duitse Rheinland. Ze bereidden daar deelnemers voor op de actie en lieten zichzelf ook arresteren tijdens de actie om de vervuilende industrie aan te kaarten.

Ook dit jaar werd Ende Gelände georganiseerd, in Poschim (Lusace). Vredesactie bereidde in samenwerking met 350.org in België activisten voor op de actie. 350.org verschafte inhoudelijk informatie over de steenkoolontginning, het klimaatkamp en actieconsensus. Verder oefenden we op mogelijke reacties op confrontatie met veiligheidsdiensten, ons organiseren in affiniteitsgroepen en op manieren om een locatie te blokkeren.

Tevens op de bus naar het klimaatkamp hielpen trainers van Vredesactie activisten zichzelf voor te bereiden. Op een flexibele manier werd in de bus en tijdens de busritpauzes gewerkt rond de-escalatie, de actie-omgeving en werden affiniteitsgroepen gevormd om deel te nemen aan de actie.

Locatie: 
Gent
Volg vanaf september 2017 één van de twee nieuwe trajecten van zes maanden. Lees verder voor meer info!
Geweldloos actievoeren kan je leren. Een geweldloze houding is geen evidentie. Een training geweldloze actie creëert een veilige omgeving waarin je vaardigheden kan leren die van pas komen tijdens acties en in de voorbereiding ervan.
In Vlaanderen werden de eerste trainingen geweldloze actie georganiseerd in 1982 door Vredesactie
Het opzetten van een geweldloze actiestrategie is er op gericht om zo'n dialoog af te dwingen: je verovert voor jezelf een stem.
Vredesactie geeft al sinds de jaren tachtig workshops en trainingen rond geweldloze actie en strategie. Op deze pagina vind je een chronologisch of thematisch overzicht van de workshops en vormingen die we al organiseerden of op de agenda staan.
Heb je actieplannen? Wil je een ei kwijt rond een thema, maar weet je niet waar te beginnen?