Actietrainingen Ik Stop Wapenhandel.eu ter voorbereiding actie aan de conferentie van het Europees Defensie Agentschap

Datum: 
zaterdag, 15 oktober, 2016 - 10:00 to zaterdag, 29 oktober, 2016 - 17:15
Duur: 
dag
Aantal deelnemers: 
42

Tijd voor actie

De wapenhandelstoppers voerden weer actie!  Meer dan honderd vredesactivisten blokkeerden op 10 november de toegang tot de jaarlijkse conferentie van het Europees Defensie Agentschap, in het kader van de campagne Ik Stop Wapenhandel.eu. Op deze conferentie vergaderden CEO’s van de wapenindustrie en politici achter gesloten deuren. De vredesactivisten spanden linten en zaten op de grond om zo de ingang tot de conferentie te versperren. Ze uitten daarmee hun ongenoegen over de subsidies die de Europese Unie aan de wapenindustrie wil geven voor de ontwikkeling van nieuwe wapens.

Ter voorbereiding hiervan vond er weer een reeks actietrainingen plaats in Gent, Antwerpen, Brugge en Brussel. Mensen die planden mee te doen aan de actie, werden uitgenodigd om te oefenen op vaardigheden en attitudes die belangrijk zijn tijdens een geweldloze actie.

Het programma

De campagnemedewerkers gaven een inhoudelijk inleiding over de campagne en Vlaamse en Europese wapenhandel. Vervolgens werd er gesleuteld aan communicatievaardigheden: hoe leg je aan een omstaander uit waarom je actie voert als die een andere mening heeft dan jij? Dit deden we in de vorm van een rollenspel, net als de oefening op omgaan met escalatie en confrontatie (met omstaanders, met ordediensten, met gasten van de conferentie…). Bij iedere actie streven we een geweldloze houding na, waarbij we de menselijke integriteit respecteren. Hoe dat in de praktijk om te zetten, werd uitvoerig geoefend op de actietraining.
Verder gingen we in op het verloop van arrestaties, hoe we effectief een ingang kunnen versperren via zitblokkades en hoe we snel beslissingen kunnen nemen binnen actiegroep wanneer de stress oploopt.

Enkele impressies van deelnemers

Wat spreekt meer, dan de ervaringen van de deelnemers aan de actietraining die daarna besloten mee de EDA-conferentie te verstoren?

A. (uit Oosterhout, NL): "De ervaring die ik opdeed tijdens het training programme in Antwerpen was een eerste concrete kennismaking met een groep die bereid zou zijn om tot actie over te gaan. Het meest bijgebleven van die dag is dat agressie, die mogelijk boven komt drijven tijdens een actie, de geweldloosheid teniet doet en het bedoelde resultaat overschreeuwd."

B.: "Het was de eerste keer dat ik me vasthaakte aan een medebetoger om dan uren op de straatstenen te zitten. […] De training vooraf is een aanrader. Je bouwt aan onderling vertrouwen. [...] De training helpt je een betere inschatting te maken op de druk die je op de actie kan verwachten en - meer nog - hoe je daarmee kan omgaan. Je krijgt tijdens de training het dna mee van geweldloos verzet."

C. (Brugge): "De oefening waarbij we door elkaar stappen en we signalen aan elkaar geven en plots iemand onopvallend uit de groep verdween, was verrassend en confronterend. [...] Het uitwisselen van praktijkervaring door de 'die-hards' en diegenen die al ervaring hadden met acties waren zeer leerzaam, zeker voor diegenen met minder of geen ervaring. [...] Je merkt meteen wie de training heeft gevolgd en wie niet. Als groep kom je veel sterker over en ben je niet zomaar een groep individuelen tegenover een goed georganiseerd politie."

T. (Halle): "De teamgeest was er wel, het opdelen in kleinere groepen en het buddy systeem verhoogt zeker de waakzaamheid naar uw kompaan in het felst van de strijd."

H. (Gent): "Al was dit mijn eerste actie-ervaring, ik voelde me tijdens de actie tegen de EDA wapenbeurs heel erg op mijn gemak door de goede ondersteuning van Vredesactie en de leuke sfeer binnen mijn affiniteitsgroep. [...] De goede basis van de actietraining, aangevuld met enkele vergaderingen met mijn affiniteitsgroep, zorgden ervoor dat ik het op de dag helemaal zag zitten."

Foto's van de actie vind je hier. Een verslag van de actie vind je op de website van de campagne.

Locatie: 
Gent, Antwerpen, Brugge, Brussel
Volg vanaf september 2017 één van de twee nieuwe trajecten van zes maanden. Lees verder voor meer info!
Geweldloos actievoeren kan je leren. Een geweldloze houding is geen evidentie. Een training geweldloze actie creëert een veilige omgeving waarin je vaardigheden kan leren die van pas komen tijdens acties en in de voorbereiding ervan.
In Vlaanderen werden de eerste trainingen geweldloze actie georganiseerd in 1982 door Vredesactie
Het opzetten van een geweldloze actiestrategie is er op gericht om zo'n dialoog af te dwingen: je verovert voor jezelf een stem.
Vredesactie geeft al sinds de jaren tachtig workshops en trainingen rond geweldloze actie en strategie. Op deze pagina vind je een chronologisch of thematisch overzicht van de workshops en vormingen die we al organiseerden of op de agenda staan.
Heb je actieplannen? Wil je een ei kwijt rond een thema, maar weet je niet waar te beginnen?