ACOD actie en strategie voor sociale verandering

Datum: 
donderdag, 15 december, 2016 - 09:15 to 12:15
Duur: 
halve dag
Aantal deelnemers: 
25

ACOD nodigde Vredesactie uit voor training rond actie organiseren en strategie op de jaarlijkse vergadering van basisgroepen uit de regio Waas en Dender. Vijfentwintig militanten, allemaal werkzaam in lokale openbare diensten, namen deel.

In voorbereidende gesprekken gingen we na wat de precieze verwachtingen waren en welke obstakels en vragen de ACOD-leden tegenkomen op de werkvloer en in hun organisatie. Daarmee gingen we aan de slag.

Door een actieve kennismakingsoefening en gesprekjes in duo brak het ijs. In een spectogram positioneerden deelnemers zich op een as tegenover stellingen rond allerlei aspecten van actievoeren en strategie. Dat bracht een heleboel bedenkingen naar boven waar ACOD later nog op verder kan werken.

Aan de hand van inspirerende acties reconstrueerden we wat er allemaal komt kijken bij voorbereiden en voeren van acties. We boorden de ervaring en van de ACOD-militanten aan en vulden aan vanuit onze eigen achtergrond.

Tenslotte maakten we kennis met Bill Moyers 'vier rollen van activisten'. We vertrokken vanuit een concreet verhaal om uit te zoeken welke rol het best bij ons past. Vervolgens gingen we na wat dat voor syndicaal werk betekent: welke rollen speelt de vakbond vandaag in sociale verandering? Vullen die rollen elkaar voldoende aan, blijven sommige onderbelicht?

Helaas was drie uur te kort om overal op in te gaan, maar we brachten veel ideeën naar boven en boden kaders die later van pas kunnen komen. Voor de trainers van Vredesactie was het bijzonder boeiend om met zo'n gevarieerde groep te werken. Het was heel fijn om te ervaren hoe enthousiast de deelnemers met onze actieve werkvormen aan de slag gingen.

Enkele reacties:

"Dit zou ook voor andere basisgroepen van ACOD heel nuttig kunnen zijn."

"De training geeft een brede basis om tactisch en met meer kennis aan acties te beginnen."

"Dat iedereen op zijn of haar eigen manier aan bod kan komen vond ik heel fijn."

Locatie: 
SK Gerda, Sint-Niklaas
Volg vanaf september 2017 één van de twee nieuwe trajecten van zes maanden. Lees verder voor meer info!
Geweldloos actievoeren kan je leren. Een geweldloze houding is geen evidentie. Een training geweldloze actie creëert een veilige omgeving waarin je vaardigheden kan leren die van pas komen tijdens acties en in de voorbereiding ervan.
In Vlaanderen werden de eerste trainingen geweldloze actie georganiseerd in 1982 door Vredesactie
Het opzetten van een geweldloze actiestrategie is er op gericht om zo'n dialoog af te dwingen: je verovert voor jezelf een stem.
Vredesactie geeft al sinds de jaren tachtig workshops en trainingen rond geweldloze actie en strategie. Op deze pagina vind je een chronologisch of thematisch overzicht van de workshops en vormingen die we al organiseerden of op de agenda staan.
Heb je actieplannen? Wil je een ei kwijt rond een thema, maar weet je niet waar te beginnen?