NAVO oefent in Kleine Brogel op inzetten van kernwapens

Nauwelijks twee weken geleden ontving ICAN, dat ijvert voor een verbod op kernwapens, de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag blijkt dat op de luchtmachtbases van Kleine Brogel en Büchel piloten van NAVO-landen oefenen op de inzet van die massavernietigingswapens.

In vijf Europese landen – België, Italië, Nederland, Duitsland en Turkije – liggen nog steeds zo’n 150 Amerikaanse tactische kernwapens opgeslagen. Onder de naam ‘Steadfast Noon’ oefenen piloten van die landen jaarlijks op het transport en inzetten van die wapens. Ook Amerikaanse militairen nemen steevast deel.

Campagne: 

Stop de subsidiëring van de wapenindustrie

Trump, de NAVO, de EU - allemaal willen ze meer geld pompen in de wapenindustrie. In aanloop naar de NAVO-top later deze week, voeren vredesactivisten vandaag actie aan de kantoren van de Europese Commissie. Ze klagen aan dat de Europese Unie stappen onderneemt om de wapenindustrie te subsidiëren. “Terwijl het Midden-Oosten in vuur en brand staat, subsidieert de Europese Unie de wapenindustrie.

Campagne: 

Leiden meer militaire uitgaven wel tot meer veiligheid?

Onderstaande tekst verscheen op 23 mei 2017 als opiniestuk in De Morgen

Deze week zakt Amerikaans president Trump af naar Brussel voor een bijeenkomst van de NAVO. Een wederkerend mantra is dat Europese landen hun militaire uitgaven drastisch moeten verhogen. Cruciale vragen blijven echter onbeantwoord. Waar moeten die uitgaven toe dienen? Leiden meer militaire uitgaven wel tot meer veiligheid?

Campagne: 

België wil 9,2 miljard euro belastinggeld uitgeven aan wapens

Bij gebrek aan politieke consensus over het buitenlandbeleid bleef de Europese samenwerking op vlak van defensie de afgelopen decennia al bij al beperkt. Daar zou nu in sneltreinvaart verandering in kunnen komen. De verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten begin november en de Brexit eerder dit jaar maken van een Europese defensie plots een belangrijk agendapunt.

Campagne: 

Pagina's