OPINIE: Vlaanderen mag niet plooien voor de wapenindustrie

Bram Vranken hekelt dat de Vlaamse regering militair onderzoek opnieuw wil sub­sidiëren. Daarmee zet ze onze veiligheid op het spel.

Zijn we dat echt van plan, de Vlaamse oorlogseconomie financieren? De Vlaamse regering gaf onlangs groen licht voor een nieuw beleid: de wapenindustrie kan voortaan aanspraak maken op Vlaamse subsidies voor militair onderzoek. De Vlaamse minister van Innovatie, Philippe Muyters (N-VA), verklaarde dat Vlaanderen mee moet met zijn tijd, gezien de gewijzigde geopolitieke situatie en het feit dat Europa de wapenindustrie wil subsidiëren.

Campagne: 

Meer dan 700 wetenschappers roepen collega's op om zich te verzetten tegen een Europees militair onderzoeksprogramma

Vandaag lanceert een coalitie van wetenschappers en vredesorganisaties het Europees initiatief 'Researchers for Peace'. Meer dan 700 wetenschappers en academici uit 19 EU- landen vragen de Europese Unie om de financiering van militair onderzoek onmiddellijk stop te zetten. De onderzoekers nodigen hun collega's uit om zich uit te spreken en een online verklaring te onderschrijven.

Campagne: 

ArmsTradeWatch: eerste resultaten nu online

Een half jaar geleden kondigden we aan dat Vredesactie zijn tanden ging zetten in een nieuw onderzoeksproject: het in kaart brengen van de Europese defensie-industrie. Wie maakt wat, wie levert aan wie, wie zijn de eigenaars? We richten de schijnwerpers op wapenhandel want die heeft beslotenheid en duisternis nodig om te functioneren. Kritische blikken zijn slecht voor de zaken. Dat geldt ook voor politici die over de exportvergunningen beslissen. Transparantie over hun beleid verstrekken ze enkel met forse tegenzin en na publieke druk.

Hoe het Europees migratiebeleid de vluchtelingencrisis net verergert

November 2017, de Middenlandse Zee. Een bootje met zo een 130 migranten staat op zinken. De ngo Sea Watch schiet ter hulp. Ook de Libische kustwacht komt ter plaatse. In de chaos die daarop volgt, komen 20 migranten om het leven. De overlevende migranten komen terecht in Libische detentiecentra, waar ze uitgehongerd, verkracht, geslagen en afgeperst worden. Twee van de overlevenden worden gefolterd door middel van elektrocutie en verkocht.

Campagne: 

Pagina's