Vredesactivisten verhinderen opbouw wapenbeurs in Londen

Deze week meer dan honderd actievoerders gearresteerd, waaronder drie Belgen.

Honderden vredesactivisten voerden van 4 tot 11 september actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden dagenlang de toegangswegen en vertraagden zo de opbouw van de beurs. Ook Belgische activisten deden mee.

Honderden vredesactivisten voeren al de hele week actie aan de DSEI wapenbeurs in Londen. Ze blokkeren de toegangswegen en verhinderen de opbouw van de beurs. Vandaag doen ook Belgische activisten mee.

Volgende week, van 12 tot 15 september, verzamelt de wereldwijde wapendindustrie in Londen voor een gigantische wapenbeurs: Defence & Security Equipment International (DSEI). De beurs wordt er om de twee jaar georganiseerd met de financiële, logistieke en politieke steun van de Britse regering.

Op DSEI verkopen 1500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 34 000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 56 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. Onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en Qatar staan op de gastenlijst. Volgens rapporten van Amnesty International werden er al meermaals illegale wapens verkocht op de beurs zoals clustermunitie en marteltuig.

Er namen ook Belgische vredesactivisten deel aan de acties. “Want dit is geen Brits maar een Europees probleem,” reageert Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vanuit Londen. “Er staan hier ook Belgische, Duitse en Franse wapenbedrijven. De EU lidstaten zijn één van de grootste wapenexporteurs ter wereld. We voeren elk jaar voor miljarden euro wapens uit naar corrupte en dictatoriale regimes. Onze wapens worden overal ter wereld gebruikt in bloedige conflicten.”

Vandeput bezoekt wapenbeurs volgende week

Uit een parlementaire vraag van de PTB+ blijkt dat Belgisch minister van defensie Steven Vandeput de wapenbeurs zal bezoeken. De minister wil daarmee de Belgische wapenindustrie ondersteunen. Elf Belgische wapenbedrijven zullen komende week hun waar tentoon stellen, waaronder FN Herstal, Esterline (voormalig Barco) en BSDI, de Belgische wapenlobbykoepel.

“Het is onbegrijpelijk dat een minister naar Londen reist voor het ondersteunen van de wapenindustrie”, reageert Vranken. “Wapendeals faciliteren met dictatoriale regimes zal niet leiden tot meer veiligheid. Het minste wat de minister kan doen is in het parlement tekst en uitleg verschaffen over zijn bezoek.”

-------
Hier staat een filmpje van de actieweek.

Themas: