De vraag van zes miljard: nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen of niet?

De vredesbewegingen voeren op 14 april actie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. Ze gaan bij de partijbureau's langs met “de vraag van 6 miljard”. Ze willen weten waar de politieke partijen het geld voor nieuwe gevechtsvliegtuigen vandaan zullen halen.

De volgende regering moet beslissen of ons land nieuwe gevechtsvliegtuigen zal kopen of niet. De huidige F-16's hebben tussen 2023 en 2028 immers hun maximaal aantal vlieguren op de teller. Daarna worden ze uit roulatie genomen. Als het van minister van Defensie De Crem afhangt kopen we veertig Joint Strike Fighters (F 35). Dat zal maar liefst 6 miljard euro kosten, een torenhoog bedrag in een periode van algemene besparingen en economische crisis.

De vredesbewegingen vinden de aankoop van peperdure gevechtsvliegtuigen onverantwoord. Het is een investering in oorlogsvoering en militaire interventies wereldwijd. Militaire interventies zoals in Afghanistan hebben voornamelijk ontwrichting en destructie als gevolg. België zou daarom beter investeren in constructieve alternatieven.

Waar halen we 6 miljard?

Op de stoep bij de partijbureau's nodigen ze partijwoordvoerders en voorbijgangers uit om deel te nemen aan “de vraag van 6 miljard”: moet België nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen, ja of nee? Defensie zelf heeft het nodige geld niet, dus moet het van elders komen. Deelnemers kunnen kiezen uit welke federale budgetten ze de benodigde 6 miljard zullen halen: Justitie, Binnenlandse Zaken, Sociale Zekerheid, Volksgezondheid, Leefmilieu, Pensioenen of Ontwikkelingssamenwerking.

Verdienen gevechtsvliegtuigen zichzelf terug?

De beslissing over de aankoop is in handen van de volgende regering. Het kabinet van Defensie bereidt een dossier voor, dat de verschillende opties op een rijtje zet. Achter de schermen voert de bedrijfswereld de druk op. De Belgische luchtvaartindustrie hoopt nog een graantje mee te kunnen pikken en dringt aan op een snelle beslissing.

In minister De Crem heeft de luchtvaartindustrie alvast een bondgenoot gevonden. Hij betreurt dat ons land besloot om niet in het ontwikkelingsprogramma van de Joint Strike Fighter te stappen: “Iedere F-16 heeft zich minstens drie keer terugverdiend,” beweert De Crem.

Nochtans vallen voor de landen die in het ontwikkelingsprogramma van de JSF zitten de beloofde terugverdieneffecten ernstig tegen. Het Nederlandse Centraal Planbureau becijferde in 2009 dat het JSF-programma netto geen extra arbeidsplaatsen oplevert: “De totale werkgelegenheid in Nederland zal waarschijnlijk niet toenemen door het JSF-programma.” Hoe geloofwaardig zijn dan de beweerde terugverdieneffecten voor landen die nieuw gevechtstoestellen 'off the shelf' willen kopen?

Wereldwijde actiedag

Peperdure gevechtsvliegtuigen aankopen in een periode waarin op sociale uitgaven bespaard moet worden is waanzin, besluit de vredesbeweging. Dat geld kunnen we beter besteden aan onderwijs, pensioenen of klimaatbeleid.

Vredesactie, Vrede vzw, Pax Christi Vlaanderen, Intal, CNAPD en Agir pour la Paix sluiten zich met de actie aan bij de Global Day of Action on Military Spending. Vandaag voeren groepen op tientallen plaatsen over heel de wereld actie om het onevenwicht tussen militaire en sociale uitgaven aan te klagen.

foto's van de actie: https://www.flickr.com/photos/vredesactie/sets/72157643955583585/