Actievoerders blokkeren Duitse bruinkoolmijn

Erkelenz, Duitsland - Meer dan duizend klimaatactivisten van over heel Europa kwamen begin augustus samen in het Duitse Rijngebied. Met drie openlucht bruinkoolmijnen en vijf kolencentrales, is deze streek namelijk verantwoordelijk voor de grootste CO2-uitstoot in Europa. Onder het motto 'Ende Gelände' ofte: 'Hier en niet verder' brachten de actievoerders op 15 augustus  de werkzaamheden in de Garzweiler bruinkoolmijn tot stilstand om zo het einde van de ontginning te bepleiten.

Belgische activisten namen samen met actievoerders uit Zweden, Nederland, Denemarken, Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen, Oekraine en Zweden deel aan een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hierdoor werd het bedrijf RWE, dat de mijnen uitbaat, gedwongen het werk voor een dag stil te leggen.

Trainers van Vredesactie reisden een week op voorhand af naar het klimaatkamp  om jongeren voor te bereiden op deze actie. Eén van de jongeren zei na het volgen van de training:

"Ik ben nu voorbereid om deel te nemen aan deze geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ik doe dit voor het eerst maar ik kan niet langer stilzwijgend toekijken hoe onze politici er niet in slagen de klimaatswijziging daadwerkelijk aan te pakken. Ik vind dat het mijn taak is om de dagelijkse gang van zaken aan te kaarten aan de bron van het probleem. En tegelijkertijd is het nodig om onze politieke leiders op te roepen een betere toekomst mogelijk te maken door gen duidelijk te maken dat  er nu iets moet gebeuren!"
 

Antje Grothues, een buurtbewoonster die vlakbij een van de mijnen woont, vat het zo samen:

"Wij moeten de vervuiling ondergaan en we zien onze huizen onder de sloophamer verdwijnen. De impact van wat hier gebeurt, wordt bovendien ook op wereldvlak gevoeld. Ik ben onder de indruk dat zo velen hierheen komen om dit aan de kaak te stellen. We staan niet alleen in onze strijd voor een transitie naar hernieuwbare energie."

Naomi Klein, een journaliste en schrijver die met prijzen overladen wordt, stelt:

"Deze koolvelden vormen een existentiële dreiging voor de mensheid. Onze bewegingen moeten zich opnieuw actief tonen en ze stil leggen."

Een organisatrice van de sociale beweging Climate Justice Action verklaart:

"Ik ben verrukt om te zien dat mensen vastberaden stop zeggen tegen de koolontginning. Er is gewoonweg geen mogelijkheid al deze bruinkool op te branden en het klimaat intact te houden. Deze actievoerders zijn redders van een planeet die in gevaar is."

Deze actie maakt deel uit van de groeiende weerstand in Europa, maar ook wereldwijd, tegen de opwarming van de aarde. Het huidige systeem wordt in vraag gesteld en er wordt gepleit voor dringende, radicale verandering. Op de Klimaattop die eind dit jaar zal plaatsvinden in Parijs worden dan ook nog meer actievoerders verwacht.

Bijkomende informatie:

 

Fotos van de actie zijn te vinden op Flickr

Meer details over de solidariteitsverklaring van Duitse NGOs: http://350.org/broad-support-from-german-ngos-for-direct-action-against-...