Studiedag: Transparantie en controle op burgerslachtoffers in de context van Belgische militaire operaties

 De inschrijving voor dit evenement is gesloten.
België voert mee bombardementsvluchten uit in Irak en Syrië in het kader van operatie Inherent Resolve. Dat gebeurt in samenwerking met een internationale coalitie onder leiding van de VS. België is samen met Jordanië en Nederland één van de minst transparante leden van de coalitie: er is weinig tot geen informatie over de timing en locatie van uitgevoerde acties, het type munitie of de controle op burgerslachtoffers. Vooral dat laatste element is alarmerend. Zonder een zicht op de menselijke tol van militaire operaties is een evaluatie van de resultaten onmogelijk.


Tijdens deze studiedag laten we vier experten aan het woord over transparantie en controle op burgerslachtoffers bij militaire operaties. Prof. Liesbeth Zegveld (NL) licht toe wat de verplichtingen van strijdende partijen zijn volgens het internationaal recht. Voormalig militair adviseur Christopher D. Kolenda (VS) vertelt wat de militair-strategische implicaties zijn van een (gebrekkige) transparantie politiek bij militaire operaties. Onderzoeker Eline Westra (NL) gaat in op het het werk, de methodologie en de bevindingen van onderzoeksgroep Airwars. Onderzoeker Christiaan Triebert (NL) legt uit welke informatie ter beschikking is over de oorlog in Syrië en Irak, en hoe die gebruikt wordt om incidenten te documenteren waarbij burgerslachtoffers vallen.

We starten het programma met een blik op de Belgische situatie: Vertegenwoordiger meerderheid (nog te bevestigen) en Wouter De Vriendt (volksvertegenwoordiger, Ecolo-Groen) lichtten toe hoe de praktijk in België er vandaag uitziet.

Als u zich nog niet inschreef voor de studiedag, kan u alsnog deelnemen door u met uw identiteitskaart aan te melden aan het onthaal van de Kamer, Leuvense Weg 13, Brussel

Voor meer informatie en persvragen contacteer Lene Jacobs: lene@vredesactie.be 0485 626 844

maart 20th, 2017 12:00 PM