Trinity: Tsjaikovski’s Serenade, concert door Boho Strings & Allegra Giagu (Bijloke Gent)

wo, 25/04/2018 - 20:00

Muzikale inspriatie putten uit de atoombom, het klinkt onwaarschijnlijk, maar dit unieke programma rond het werk 'Trinity' van Tsjaikovski doet exact dat. De delen van de Serenade worden afgewisseld met aria's en Lieder.

Tijdens WO II werkten de Amerikanen aan het Manhattan Project – de ontwikkeling van de eerste kernwapens. Op 16 juli 1945 ontplofte de eerste atoombom. Robert Oppenheimer, de wetenschapper aan het hoofd van het Manhattan Project, gaf de nucleaire test de naam ‘Trinity’ (Drie-Eenheid) gebaseerd op het gelijknamige 17de-eeuwse gedicht van John Donne. Tijdens het aftellen voor deze eerste ontploffing, hoorden de wetenschappers en militairen bij toeval flarden van Tsjaikovski’s Serenade voor strijkers op de militaire radiofrequentie die toevallig ook gebruikt werd door een nabije radiozender.

Geïnspireerd door dit gegeven en om aandacht te trekken op de nog steeds reële nucleaire dreiging, brengt Boho Strings een uniek programma rond dit werk van Tsjaikovski. De delen van de Serenade worden afgewisseld met aria's en Lieder. Deze liederen tonen de angst, hulpeloosheid en gelatenheid van de gewone mens ten aanzien van dit nucleaire zwaard van Damocles. De muziek wordt live begeleid met een videomontage gecreëerd door grafisch kunstenaar Geert Lenssens.

Meer info en tickets.

Dit concert maakt deel uit van de campagne 'Gent 2014-18, strijd mee voor vrede'.

2018

Muzikale inspriatie putten uit de atoombom, het klinkt onwaarschijnlijk, maar dit unieke programm
23-mrt-2018

2017

Nauwelijks twee weken geleden ontving ICAN, dat ijvert voor een verbod op kernwapens, de Nobelpri
17-okt-2017
Na een jarenlange impasse werd op 7 juli 2017 een belangrijke, nieuwe stap gezet naar nucleaire o
19-sep-2017

2015

Zeven vredesactivisten die vervolgd werden omwille van een vreedzame actie op het militai
23-nov-2015
UPDATE:
26-okt-2015

Pagina's