Agenda

22
feb
2017
FILM: Shadow World in Brussel

MO*, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Vredesactie organiseren op woensdag 22 februari om 20u een MO*lezing over de internationale wapenhandel met Andrew Feinstein en Samuel Perlo-Freeman.

Voor de lezing, om 18u, kunnen geïnteresseerden ook naar de screening van Shadow World komen kijken, een documentaire van Johan Grimonprez die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Andrew Feinstein.

In Shadow World legt documentairemaker Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot - de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens…

In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers. Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal tilt is geslaan. Hun enige objectief lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kost. 

Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.

Filmmaker Johan Grimonprez (Dial H-I-S-T-O-R-Y, Double Take) weeft naadloos talking heads, archiefmateriaal en filosofische bedenkingen door elkaar in een krachtig betoog tegen deze wereld van duistere achterkamers en een pleidooi voor meer samenwerking, openheid en dialoog. Zoals historicus Howard Zinn ooit zei “Dat oorlog onze geschiedenis beheerste, wil nog niet zeggen dat ze deel moet zijn van de toekomst.”

Praktisch informatie

 • Wanneer: Woensdag 22 februari om 18u.
 • Waar: Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel
 • Inkom: 5 euro (aan de kassa te betalen)
 • Inschrijven aanbevolen via info@mo.be

Om 20u is er de MO*lezing over internationale wapenhandel met Andrew Feinstein en Samuel Perlo-Freeman. Hiervoor moet je apart inschrijven. Meer info vind je hier.

22
feb
2017
MO*lezing: De internationale wapenhandel ontregelt de wereld

MO*lezing in samenwerking met deBuren, Vredesactie en Beursschouwburg
 
Oorlog en gewapend conflict verwoesten mensenlevens en samenlevingen, maar voor de wapenindustrie vormen ze cruciale onderdelen van de business strategie. Lucratieve wapendeals worden afgesloten, corruptie is nooit veraf, de aandeelhouders strijken dividenden op en de stilte over dit alles lijkt totaal. 
 
Hoe zit die wereldwijde wapenhandel eigenlijk in elkaar? Wie zijn die wapenhandelaars? Hoe regelen zij hun business en hoe komt het dat hun zaken niet strenger aan banden worden gelegd? Hoe machtig is de wapenlobby?
 
Twee internationale topexperts, Andrew Feinstein en Samuel Perlo-Freeman, komen speciaal naar Brussel voor deze MO*lezing om de sluier te lichten van de schimmige wereld van de internationale wapenhandel. 
 
Beide experts schreven ook een bijdrage voor het boek ‘Indefensible: Seven myths that sustain the global arms trade’ dat de dag voor deze lezing in het Verenigd Koninkrijk verschijnt.  
 
Na hun inleidende lezingen gaat MO*hoofdredacteur Gie Goris met hen in gesprek. Een must voor iedereen die meer wil weten over dit razend actuele thema. 

Over de sprekers

Auteur Andrew Feinstein is journalist en oud-parlementslid voor het ANC. Hij publiceerde onder meer in The New York Times, The Guardian, The Daily Telegraph en Der Spiegel en geeft geregeld commentaar op CNN, BBC en Al Jazeera. In zijn boek ‘The Shadow World’, dat onlangs verfilmd werd door documentairemaker Johan Grimonprez, licht hij een tipje van de sluier op van de schimmige wereld van de internationale wapenhandel. Een handel die naar de mening van Feinstein berust op stilzwijgende overeenkomsten tussen wereldleiders, inlichtingendiensten, technologisch zeer geavanceerde bedrijven, financiers en banken, vervoerders, onduidelijke tussenpersonen, geldwitwassers en gewone criminelen. Een veelal gesloten wereld van geheime transacties, geld, corruptie, bedrog en dood.
 
Onderzoeker Samuel Perlo-Freeman is medewerker van de World Peace Foundation. Hij is er verantwoordelijk voor onderzoek naar wereldwijde wapenhandel en corruptie. Voordien werkte hij voor het gerenommeerde Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) en deed hij van 2007 tot 2016 onderzoek naar militaire uitgaven, wapenindustrie en wapenhandel. Hij schrijft regelmatig bijdragen in het Jaarboek van SIPRI en in andere toonaangevende publicaties en wordt wereldwijd gevraagd om lezingen en workshops te geven over wapenhandel en militaire uitgaven. Hij doceerde ook economie aan University of the West of England, waar hij zich specialiseerde in defensie en vredeseconomie.

Praktisch

 • Wanneer: Woensdag 22 februari om 20u
 • Waar: Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel
 • Inkom: € 5 (te betalen aan de kassa)
 • Taal: Engels gesproken
 • Inschrijven verplicht via info@mo.be

Deze MO*lezing kwam tot stand met steun van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Vredesactie en Beursschouwburg.

woensdag, 22 februari, 2017 - 20:00

Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, 1000, Brussel, België

 

Voor de MO*lezing, om 18u, kan je ook naar de documentaire Shadow World kijken. Hiervoor moet je wel apart inschrijven. Meer info vind je hier.​

11
mrt
2017
Optocht: tijd voor een nieuwe stroom

Ga mee voor een nieuwe stroom, met energie voor de toekomst! Want nucleaire energie past niet in een mix met 100% hernieuwbare energie, is onveilig en veroorzaakt miljoenen jaren radioactief afval. Neem je vrienden, een witte overall, spandoeken, vlaggen en ander materiaal mee!

zaterdag 11 maart 2017 om 14u

 • 14u Start aan de Leopold de Waelplaats in Antwerpen
 • 14u15 Toespraken
 • 14u30 Optocht naar Groenplaats
 • tot-17u Infomarkt Groenplaats

Organisatie: 11maartbeweging, Greenpeace, Climaxi, Ecokot, Climate Express, Masereelfonds, Vrede, Groen, WISE, LAKA, Nucléaire Stop Kernenergie, Aachener Aktions-bündnis gegen Atomenergie, Initiative Drei Rosen, PVDA

Meer info: http://www.elfmaartbeweging.be/

15
mrt
2017
FILM: Shadow world in Heist-op-den-Berg

De documentaire Shadow World toont de rampzalige gevolgen van een beleid op maat van de wapenindustrie. Democratische processen worden buiten spel gezet, corruptie tiert welig en de veiligheid van miljoenen burgers wordt op het spel gezet.

Op 15 maart speelt de film in cc Zwanenberg in Heist-op-den-Berg. Meer info hier

Hier vind je een kalender met alle geplande vertoningen. Hier kan je de trailer bekijken.

21
mrt
2017
FILM: Shadow world in Puurs

De documentaire Shadow World toont de rampzalige gevolgen van een beleid op maat van de wapenindustrie. Democratische processen worden buiten spel gezet, corruptie tiert welig en de veiligheid van miljoenen burgers wordt op het spel gezet.

Op 21 maart speelt de film in cc De Kollebloem in Puurs. Meer info hier

Hier vind je een kalender met alle geplande vertoningen. Hier kan je de trailer bekijken.

22
mrt
2017
FILM: Shadow world + Debat in Brussel

Shadow World is een documentaire die de schokkende waarheid achter de globale wapenindustrie onderzoekt: een business in dewelke de winsten in tientallen miljoenen dollars worden berekend, daar waar de verliezen in mensenlevens geteld worden. De cineast heeft zich laten inspireren door het boek met dezelfde titel van Andrew Feinstein.

Voegt U zich bij ons voor de vertoning van de film, gevolgd door een debat met:
- Andrew FEINSTEIN, auteur van het boek “Shadow World”
- Laetitia SEDOU, Europees net tegen de wapenhandel
- Olivia CAEYMAEX, Quaker Council for European Affairs (moderator)

BILJETTEN:
7 euro, beschikbaar op onze website

PRAKTISCHE INFORMATIE:
- 22 maart 2017, 19 uur-22uur
- Cinemazaal Galeries, Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel
- Engels met franse ondertitels

OPENBAAR VERVOER:
Metro: centraal station/ De Brouckere 1,3,4,5
Bus : Arenberg 29, 38, 63, 66, 71

Om tickets te kopen, meer informatie over de film, ENAAT of de Quaker Council for European Affairs, kunt u onze website kijken - www.qcea.org/shadowworld

22
mrt
2017
FILM Shadow World met nabespreking in Brugge

De film “Shadow World” geeft ons een kijk in de duistere wereld van wapenhandel. Internationale wapenhandel is een miljarden business, ondoorzichtig, al te dikwijls verbonden met corruptie en een groot misprijzen voor mensenlevens. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andrew Feinstein, vertaald door Huub Groeneberg en verschenen onder de titel “Handelaren des doods”.

Locatie: Auditorium Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 St.-Andries

We starten om 19u30. Ludo de Brabander van de vzw Vrede, en schrijver van oa. het boek ‘Oorlog zonder grenzen’, leidt de film in en Piet Wittevrongel houdt een retrospectieve over vredesacties en de wapenhandel in Brugge.

Vredesactie Brugge organiseert deze avond in samenwerking met Hart Boven Hard, Masereelfonds, 11-11-11, Broederlijk Delen en Oxfam wereldwinkel.

Tickets worden verkocht bij Oxfam wereldwinkel en de Snuffel of online op www.events.sint-lodewijkscollege.be

Voorverkoop: € 5 – 3, Aan de deur: € 6

Mogelijkheid tot napraten bij een glaasje en bij elk ticket hoort een gratis drankje.

Hier vind je een kalender met alle geplande vertoningen van Shadow World. Hier kan je de trailer bekijken.

22
mrt
2017
FILM: Shadow world in Gent

De documentaire Shadow World toont de rampzalige gevolgen van een beleid op maat van de wapenindustrie. Democratische processen worden buiten spel gezet, corruptie tiert welig en de veiligheid van miljoenen burgers wordt op het spel gezet.

Op 22 maart speelt de film in Film-Plateau in Gent. Meer info hier
Organisatie: Koerdisch Instituut, Masereelfonds, Menarg en Vrede vzw

Hier vind je een kalender met alle geplande vertoningen. Hier kan je de trailer bekijken.

26
mrt
2017
Lobbytour Wapenhandel

Weet u wie er in Brussel aan de touwtjes trekt?
Ontdek het op deze alternatieve stadswandeling door de Europese wijk

Beleidsbeïnvloeding is van alle tijden. Wie iets in de pap te brokken wil hebben, zorgt er best voor dat hij zich dichtbij de bron bevindt. Grote bedrijven steken veel tijd en geld in contacten met onze politici. Hiervoor maken ze gebruik van lobbyisten, professionele verkopers die de belangen van hun bedrijf behartigen. In de Europese wijk in Brussel, dichtbij de Europese instellingen, zijn tussen de 15 000 en 30 000 lobbyisten in de weer.

Ook de wapenindustrie is er goed vertegenwoordigd en verzekert zich zo van een stevige stempel op het EU beleid. Hoe ze dat doen? Vredesactie zocht het uit en u komt het te weten op de Lobbytour.

De Lobbytour kadert in de campagne ikstopwapenhandel.eu, start om 14u en eindigt om 16u.

Schrijf je in, of contacteer ons voor meer info op lobby@vredesactie.be

26
apr
2017
FILM: Shadow World in Koksijde + nabespreking met regisseur en Vredesactie

De documentaire Shadow World toont de rampzalige gevolgen van een beleid op maat van de wapenindustrie. Democratische processen worden buiten spel gezet, corruptie tiert welig en de veiligheid van miljoenen burgers wordt op het spel gezet.

Op 26 april speelt de film in Casino Koksijde. Meer info hier
Na de film is er een gesprek met de regisseur en met Bram Vranken van Vredesactie.

Hier vind je een kalender met alle geplande vertoningen. Hier kan je de trailer bekijken.

04
jun
2017
Lobbytour Wapenhandel

Weet u wie er in Brussel aan de touwtjes trekt?
Ontdek het op deze alternatieve stadswandeling door de Europese wijk

Beleidsbeïnvloeding is van alle tijden. Wie iets in de pap te brokken wil hebben, zorgt er best voor dat hij zich dichtbij de bron bevindt. Grote bedrijven steken veel tijd en geld in contacten met onze politici. Hiervoor maken ze gebruik van lobbyisten, professionele verkopers die de belangen van hun bedrijf behartigen. In de Europese wijk in Brussel, dichtbij de Europese instellingen, zijn tussen de 15 000 en 30 000 lobbyisten in de weer.

Ook de wapenindustrie is er goed vertegenwoordigd en verzekert zich zo van een stevige stempel op het EU beleid. Hoe ze dat doen? Vredesactie zocht het uit en u komt het te weten op de Lobbytour.

De Lobbytour kadert in de campagne ikstopwapenhandel.eu, start om 14u en eindigt om 16u.

Schrijf je in, of contacteer ons voor meer info op lobby@vredesactie.be