Agenda

22
sep
2017
Waerbeke conferentie 2017 - Vrede kun je leren

VREDE KUN JE LEREN

vrijdag 22 september 2017

Zuiderpershuis, Timmerwerfstraat 40, Antwerpen

Vrede komt niet uit de lucht vallen, vrede tover je niet uit een hoge hoed.
Vrede vergt aandacht, communicatie, training en inzet.
Samen leven in vrede staat niet los van innerlijke vrede.
Innerlijke vrede kun je leren. Vrede leren vertrekt vanuit stilte.

naar David van Reybrouck & Thomas d’Ansembourg (uit Vrede kun je leren, De Bezige Bij, 2016)

Ben je persoonlijk of beroepshalve begaan met leefkwaliteit? Vind je stilte, rust en ruimte belangrijk in het leven van alledag? Streef je ook naar momenten van aandacht en eenvoud? Dan is de jaarlijkse Waerbeke Conferentie een uitgelezen kans voor inspiratie, uitwisseling en ontmoeting. 

Waerbeke stelt stilte, rust en ruimte als maatschappelijke kwestie aan de orde. Als sociaal-culturele beweging slaan we een brug tussen overheid, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en vormingsinstellingen, bedrijven… en het ruime publiek.

Voor meer informatie en het programma, kijk op www.portaalvandestilte.be

 

22
sep
2017
Docu + debat "The EU Commission, the defense lobbies and the refugee crisis"

Boeiende documentaire van Investigate Europe (een collectief van onderzoeksjournalisten) en VICE Griekenland. Ze onderzochten drie maanden lang hoe de veiligheids- en defensielobby het antwoord van de Europese Commissie op de vluchtelingencrisis vorm gaf.

De film begint om 19u en duurt 49 minuten, Grieks gesproken met Engelse ondertitels.
Na de film is er een nabespreking.

Vredesactie vertoont deze film in het kader van de International Peace Days in de Pianofabriek Brussel.
Dit is het hele programma van de avond:

Oorlogen zijn één van de grote oorzaken van armoede, onderontwikkeling en gezondheidsrisico's in arme landen. Op vrijdag 22 september serveren we je een film en twee debatten om de impact van gewapend conflict op armoede in Europa en de rest van de wereld te kaderen.

*** De vluchtelingencrisis, een Europese kwestie***
19u00 filmvertoning (GR/EN) “The EU Commission, the defense lobbies and the refugee crisis” by Vice Greece Investigate Europe
20u00 Debat (EN) door Vredesactie Brussel

***De crisis in Venezuela, een internationaal vraagstuk***
20u30 Debate (FR) door CSO- Comité Surveillance OTAN (www.csotan.org)

*** Music for Peace ****
21u00 DJSet: Racine & Chomabank & Gypsy Cat

https://www.facebook.com/events/115332052467712

03
okt
2017
Zuidcafé: Militaire interventie, noodzaak of onzin?

Bij militaire interventies spelen vaak diverse belangen een rol: economische, geopolitieke, mensenrechten etc. Maar moet je vanuit een pacifistisch standpunt altijd elke militaire interventie afwijzen? Of zijn er humanitaire omstandigheden waarbij je niet anders kan dan militair optreden? En zo ja, met welk mandaat, binnen welke krijtlijnen? En welke instantie beslist hierover? Een boeiende discussie, ook in het kader van het takendebat van het Belgische leger en de hiermee gepaard gaande aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Dr. Goedele De Keersmaeker geeft deskundige toelichting bij het thema. Zij is onderzoeker aan de UGent, Gents Instituut voor Internationale Studies (GIIS). We gaan in debat met Jo Coelmont, brigadegeneraal b.d. verbonden aan het Egmont Instituut en met een vertegenwoordiger van Artsen zonder Grenzen. Filip Reyniers, directeur van het onderzoekscentrum IPIS, modereert.
Inkom: €5, start om 20u, muzikaal aperitief vanaf 19u15.

Het Zuidcafé is een initiatief van Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Broederlijk Delen i.s.m. Mo*Magazine en De Roma en met de steun van de Provincie Antwerpen.

Meer info en tickets: http://www.deroma.be/#!eventid=1639

10
okt
2017
FILM: Shadow World met nabespreking in Antwerpen (De Roma)

Johan Grimonprez heeft het verontrustende boek 'The Shadow world' van Andrew Feinsteins verfilmd. Onder meer onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders doen in deze onthullende documentaire een boekje open over hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie.

In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers, maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal tilt is geslagen. Hun enige objectief lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kost. Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen. Een schaduwwereld die “bloed in goud verandert”.

Inleiding en nagesprek met Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw.

Meer info: http://www.deroma.be/#!eventid=1620

15
okt
2017
Lobbytour Wapenhandel - de Gentse editie

--- Deze lobbytour Wapenhandel start om 14u15 in Brussel en duurt twee uur. We reizen in groep met de trein vanuit Gent, afspraak om 13u in station Gent Sint-Pieters. De lobbytour is gratis, schrijf je in via lobby@vredesactie.be ---

Weet u wie er in Brussel aan de touwtjes trekt?
Ontdek het op deze alternatieve stadswandeling door de Europese wijk.

Beleidsbeïnvloeding is van alle tijden. Wie iets in de pap te brokken wil hebben, zorgt er best voor dat hij zich dichtbij de bron bevindt. Grote bedrijven steken veel tijd en geld in contacten met onze politici. Hiervoor maken ze gebruik van lobbyisten, professionele verkopers die de belangen van hun bedrijf behartigen. In de Europese wijk in Brussel, dichtbij de Europese instellingen, zijn tussen de 15 000 en 30 000 lobbyisten in de weer.

Ook de wapenindustrie is er goed vertegenwoordigd en verzekert zich zo van een stevige stempel op het EU beleid. Hoe ze dat doen? Vredesactie zocht het uit en u komt het te weten op deze Lobbytour.

19
okt
2017
Leer organiseren in 10 stappen!

Volg vanaf september 2017 één van de twee nieuwe trajecten van zes maanden:

TRAJECT 1: “LEREN ORGANISEREN * TOOLS VOOR MAATSCHAPPELIJKE VERANDERING”

Maak kennis en verwerf skills over het hoe en waarom van sociale verandering. Voor iedereen die werkt aan sociale verandering, als actievoerder, vrijwilliger of professionele kracht binnen een groep, een organisatie, een collectief, een beweging, … .

Meer info en schrijf je hier in!

09
nov
2017
ACTIEDAG: Wake-up call voor de EU

Terwijl het Midden-Oosten in brand staat, vullen wapenhandelaars hun zakken met belastinggeld. Sinds dit jaar geeft de Europese Unie voor het eerst 90 miljoen euro voor militair onderzoek aan de wapenindustrie. En er zijn nog meer Europese maatregelen in de maak om de wapenindustrie financieel te ondersteunen: met het Europees Defensiefonds voorziet de Europese Commissie de komende tien jaar maar liefst 40 miljard voor onderzoek, ontwikkeling en aankoop van wapens.

Hallucinant: overal moet bespaard worden, maar de EU heeft wel geld voor een industrie met bloed aan de handen.

Kom op 9 november mee actievoeren in het Europees kwartier in Brussel. We schudden onze Europarlementsleden wakker: dit moet stoppen! Geen geld voor de wapenindustrie!

Zin om mee actie te voeren? Stuur ons een mail, en we bezorgen je zo snel mogelijk meer info.