Code Rood in Review: Samen een Halt toeroepen aan het oorlogsbeleid van TotalEnergies

Activisten van Code Rood

Na geslaagde massa-acties in Feluy en de Haven van Antwerpen, waarbij de activisten van Code Rood twee van de grootste sites van TotalEnergies in België blokkeerden, werd ook het hoofdkwartier van het bedrijf in Brussel bezet. Met die actie maakten bezorgde burgers zichtbaar hoe fossiele giganten zoals TotalEnergies niet enkel klimaatdestructie maar ook oorlog en geweld voeden. Ze eisen het einde aan de vervuilende en verwoestende activiteiten van de fossiele industrie.

  • Over Code Rood: Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen de fossiele industrie, opgericht door bezorgde burgers en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen. De beweging blokkeert de activiteiten van de fossiele brandstof- en luchtvaartindustrie om het systeem van vervuiling en uitbuiting een halt toe te roepen. De voorbije twee jaar bracht Code Rood reeds duizenden mensen samen tijdens drie massa acties tegen TotalEnergies, Engie en de luchtvaartindustrie.

     

In hartje Brussel namen een honderdtal activisten ‘s middags de lobby van het gebouw in waar TotalEnergies haar Belgische hoofdzetel heeft. Met toneelbloed en een “die-in” belichaamden de actievoerders het dodelijk geweld dat TotalEnergies voedt met haar activiteiten.

Code Rood Activisten

TotalEnergies voedt klimaatdestructie, uitbuiting én oorlog

Dat fossiele giganten zoals TotalEnergies reeds decennia lang wetenschappelijk bewijsmateriaal over klimaatverandering doelbewust achterhouden en grootschalige ontkenningscampagnes opzetten is ondertussen zwart op wit bewezen. Het management blijft investeren in fossiel, en stelt zo haar eigen winsten koelbloedig boven het planetair welzijn.

Ook onderzoeken over de humanitaire impact van de activiteiten van TotalEnergies, bevestigen dat de bedrijven onder haar noemer - en de politici die de sector blijven beschermen – letterlijk over lijken gaan om hun enorme winsten veilig te stellen!

Zo blijft TotalEnergies ook na 7 oktober 2023 grote volumes olie leveren aan Israël, die er o.a. haar oorlogsapparaat mee bevoorraadt. Het bedrijf maakt zich daarmee dus medeplichtig aan de genocide in Gaza. In Mozambique werd in 2021 een massa-moord begaan tegen burgers ín de faciliteiten van TotalEnergies, door soldaten die door het bedrijf zelf ingehuurd waren. TotalEnergies’ LNG-terminal in Yemen werd sinds de uitbraak van de burgeroorlog deel van de oorlogsinfrastructuur: burgers werden er in het geheim vastgehouden en gemarteld. En nog steeds is TotalEnergies in Europa zowel de grootste transporteur als importeur van vloeibaar fossiel gas uit Rusland, waarmee het bedrijf het oorlogsgeweld in Oekraïne mee mogelijk maakt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar de lijst is eindeloos.

Code Rood Activisten

De activisten van Code Rood stelden tijdens hun actie de verantwoordelijkheid van TotalEnergies in internationale humanitaire kwesties aan de kaak. Op hun borden was te lezen: ‘Total kills’ en ‘Vrede kan nooit fossiel zijn’.

“Bedrijven zoals TotalEnergies zijn niet alleen vervuilend, ze voeden ook oorlogen en mensenrechtenschendingen over heel de wereld. Projecten zoals EACOP zijn het perfecte voorbeeld van hoe ze de productie van brandstoffen blijven uitbreiden, ten koste van mens en leefmilieu. De impact van dit soort projecten op lokale gemeenschappen is verwoestend en TotalEnergies kijkt toe. Wij laten dat niet zomaar gebeuren,” aldus woordvoerder Rudi van Code Rood.

Code Rood Activisten

Een andere woordvoerder van Code Rood sprak zich uit over het neokoloniale karakter van TotalEnergie’s handelspraktijken:

“De gezondheid van onze ecosystemen en globale rechtvaardigheid zouden belangrijker moeten zijn dan eindeloze economische groei en consumptie. Ons energie-systeem wordt echter gegijzeld door bedrijven en politici voor wie het business as usual is om vervuilende grondstoffen te gaan zoeken op plaatsen in de wereld waar de ecologische, sociale en humanitaire ravage van hun activiteiten ongestraft blijft. Deze praktijken hebben geen plaats in een rechtvaardige toekomst. Het is hoog tijd om de stekker uit de fossiele industrie te trekken, en haar voortrekkers ter verantwoording roepen voor de destructie die ze veroorzaakt!”

Code Rood Activisten